Plenković otputovao u Davos

Plenković otputovao u Davos
Foto: FAH

PREMIJER Andrej Plenković doputovao je u Švicarsku, gdje će danas i sutra sudjelovati na godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) koji je u Davosu okupio gotovo 3000 političkih i poslovnih čelnika te predstavnika svjetskih organizacija i civilnog društva na raspravama o rješavanju aktualnih globalnih izazova.

Prvoga dana, u četvrtak, premijer sudjeluje u dvije rasprave. Prva je neformalno okupljanje svjetskih gospodarskih lidera na temu "Svijet u doba globalizacije 4.0", kojoj je moderator predsjednik WEF-a Borge Brende, a druga nosi naziv "Prijelomna točka ili prekretnica za Europu?"

Niz sastanaka

Istoga dana održat će niz bilateralnih susreta s čelnicima svjetskih tvrtki, a očekuje se i sastanak s glavnim tajnikom Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) Angelom Gurriom te čelnicom CDU-a i mogućom budućom kancelarkom Annegret Kramp-Karrenbauer.

U petak će sudjelovati u panelu na temu "Stvaranje snažnog partnerstva za rast i mir na zapadnom Balkanu", s posebnim naglaskom na regionalnu stabilnost, jačanje trgovinske razmjene i konkurentnosti te ulazak u četvrtu industrijsku revoluciju.

Sastat će se i s bosanskohercegovačkim premijerom Denisom Zvizdićem, irskim kolegom Leom Varadkarom i švicarskim predsjednikom Uelijem Maurerom.

Ovogodišnja službena tema WEF-a je "Globalizacija 4.0" – vizija povezanog svijeta koji se bavi ekonomskim nejednakostima kao posljedicama globalizirane trgovine i proizvodnje.

Ne dolazi Trump

Usporavanje globalnog rasta, populizam, političke napetosti, trgovinski ratovi i nejasni put izlaska Britanije iz Europske unije vodeća su pitanja koja brinu svjetske lidere, pokazala je anketa objavljena uoči okupljanja u Davosu.

Unatoč tome, ove godine na skup ne dolazi američki predsjednik Donald Trump zbog višetjedne blokade rada dijela državne uprave.

Dolazak u Davos otkazali su i britanska premijerka Theresa May, suočena s krizom oko Brexita, te francuski predsjednik Emmanuel Macron zbog višetjednih prosvjeda u zemlji potaknutih povećanjima cijena goriva koji su se pretvorili u pobunu protiv njegove politike.

Na sastanku WEF-a nema ni predsjednika Rusije i Kine.   

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara