Plenković potvrdio, novi ministar zdravstva bit će Vili Beroš

Plenković potvrdio, novi ministar zdravstva bit će Vili Beroš
Foto: Borna Filic/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković prokomentirao je danas nasljednika ministra Kujundžića, Vilija Beroša. 

Time je Plenković potvrdio ono što smo ranije danas doznali - Vili Beroš će biti Kujundžićev nasljednik.

Kaže da Beroš ima jedinstvenu potporu

"Nakon konzultacija s Odborom za zdravstvo HDZ-a, užim vodstvom stranke i telefonskih konzultacija s kolegama u parlamentarnoj većini, želim obavijestiti javnost da ću Hrvatskom saboru predložiti da novi ministar zdravstva bude izvanredni profesor, doktor Vili Beroš, trenutno pomoćnik ministra zdravstva", rekao je Plenković novinarima u središnjici HDZ-a.

Objasnio je kako Ministarstvo treba voditi netko tko je upućen u sustav zdravstva, a za Beroša kaže da on to je.

Kaže da on poznaje sustav i da vrlo brzo može preuzeti odgovornosti u ministru zdravstva. 

Kaže da se vodio kriterijima toga da ministar bude netko tko je upućen u aktivnosti Ministarstva.

“On je više od dvije godine pomoćnik ministra, 64. je godište, iskusan je, dobro poznaje zdravstveni ustav i angažiran je. Javnost će najprije na saslušanju na Odboru imati prilike bolje pogledati ga, a ima sve kompetencije, riječ je o neurokirurgu koji je ugledan među svojim kolegama", rekao je Plenković.

“Beroš ima potpunu, jedinstvenu potporu stranačkog Odbora za zdravstvo”,dodao je.

Koji će biti prvi Beroševi zadaci?

Novinari su ga pitali je li on kratkotrajni kandidat te hoće li biti kandidat za ministra i na parlamentarnim izborima. 

“Meni je drago da vi računate na našu pobjedu na parlamentarnim izborima”, odgovorio je Plenković i dodao kako će sve biti dobro. 

Novinari su ga pitali o sukobljavanju potencijalnih kandidata koji su danas svi kritizirali ministra za stvari koje ranije nisu spominjali. 

“Da vam pravo kažem, nisam to stigao popratiti, bila je velika konferencija i niz sastanaka. Ono što je važno je naš odabir. Mislim da smo svi skupa, kao vodstvo stranke, članovi vlade i Odbora, stali iza kandidata kojeg predlažemo”, odgovorio je.

Potom je uslijedilo pitanje o prvim zadacima novog ministra.

“Naš sustav zdravstva uvijek može i treba dodatna poboljšanja. On će prionuti poslu da sustav učini dostupnijim i kvalitetnijim i da se dotakne ključne teme, a to je financiranje sustava. Ima puno aktualnih tema, od prekovremenih sati, liječnika, a u konačnici i koronavirusom, to je tema koja je vrlo aktualna na razini EU-a i ministara za zdravstvo. Morat će se okupirati i time i to praktički odmah”, rekao je Plenković.

Hoće li Kujundžić okrenuti leđa HDZ-u?

Novinari su Plenkovića pitali i o Milanu Kujundžiću koji se vraća u sabor. Pitali su hoće li on sada okrenuti leđa HDZ-u.

“Neće Milan Kujundžić okrenuti vrata HDZ-u. On ima svoj mandat i prirodno je da ljudi dobiju mandat, vrate se i preuzmu odgovornost u saboru. Ne vidim tu ni problem i poteškoće”, rekao je.

Uslijedilo je pitanje vjeruje li da će s ovim sastavom do kraja, te ako se radi o interesnim skupinama o kojima je govorio ministar, tko onda diktira tko odlazi iz vlade i tko dolazi u vladu.

“Pa načelno bih trebao ja”, rekao je Plenković nakon čega je uslijedilo pitanje je li doista tako.

“Uglavnom u budućnosti ako možemo naći ljude koji nisu ništa činili nigdje, koji su bijeli kao snijeg, bilo bi sve dobro, a ovo su neke realne životne situacije koje su van saznanja i mogućnosti bilo kakvog utjecaja”, rekao je.

Vjeruje li da će s ovim sastavom vlade izdržati do kraja?

Upitan utječu li na njega interesne skupine, rekao je da na njega sigurno ne.

Ponovljeno je pitanje i vjeruje li da će do kraja mandata izdržati s ovom vladom.

“Pa nije još toliko puno ostalo”, odgovorio je Plenković.

Postavljeno mu je i pitanje sigurnosne provjere ministara te hoće li je vratiti.

“Gledajte, iz ovoga iskustva, kad krećete u mandat, imate vrlo jednostavnu ulogu, tražite kompetentne i stručne ljude s referencama i imate povjerenje. To je ključni element. Neke stvari koje kasnije dođu nisu bile predmet saznanja unaprijed. Po meni morat ćemo malo osnažiti filtere određenih odabira i najprije na razini stranke, a onda možda i sustavno na razini države. Neke stvari koje ne možete i nemate načina saznati ranije, a bilo bi dobro da ih znamo ranije. To je sada iskustvo”, zaključio je obraćanje medijima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara