Plenković priznao: Činimo sve da spriječimo rad Ubera

Plenković priznao: Činimo sve da spriječimo rad Ubera

Foto: Hina

KRAJEM siječnja, SDP-ovi Peđa Grbin i Bojan Glavašević postavili su zastupničko pitanje predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću koje je vezano uz rad Ubera. Sad im je stigao odgovor iz Vlade u kojem stoji da je Uber, po mišljenju vlade, nelegalan i da će se nastaviti pisati kazne vozačima partnerima.

"Vlada je odgovorila na zastupničko pitanje koje smo kolega Glavašević i ja uputili vezano uz rad Ubera na području Hrvatske. Ukratko: najavljeno je da ćemo do kraja rujna izmijeniti Zakon o prijevozu u cestovnom prometu te urediti spornu problematiku. Međutim, nije rečeno kako, ali je rečeno da će inspekcija i dalje kažnjavati vozače Ubera", odgovor iz Vlade na svom je Facebooku komentirao Peđa Grbin.

Odgovor premijera prenosimo u cijelosti.

"Zastupnici u Hrvatskome saboru, Bojan Glavašević i Peđa Grbin, postavili su,
sukladno članku 140. Poslovnika Hrvatskoga sabora (Narodne novine, br. 81/13 i 113/16), zastupničko pitanje u vezi s poslovanjem Uber servisa u Republici Hrvatskoj.

Na navedeno zastupničko pitanje Vlada Republike Hrvatske daje sljedeći odgovor: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, kroz postupanja inspekcijskih i drugih nadležnih službi, utvrdilo je da se korištenjem Uber internetske platforme, odnosno aplikacije, koja je namijenjena posredovanju između putnika i vozača tj. naručivanju prijevoza, od strane fizičkih i pravnih osoba partnera Ubera, obavlja prijevoz putnika u unutarnjem cestovnom prometu na nezakonit način.

Naime, vozači – partneri Ubera koji obavljaju prijevoz koristeći Uber aplikaciju, nemaju licenciju djelatnosti koja bi im dopuštala obavljanje unutarnjeg prijevoza putnika u cestovnom prometu, a što je, sukladno članku 14. stavku 1. Zakona o prijevozu u cestovnom prometu (Narodne novine, broj 82/13), osnovni uvjet za obavljanje predmetne djelatnosti. Iz tog razloga, Inspekcija cestovnog prometa je vozačima – partnerima Ubera izricala prekršajne kazne za obavljanje prijevoza putnika bez odgovarajuće licencije te upravne mjere isključenja vozila iz prometa i privremene zabrane obavljanja djelatnosti, sukladno Zakonu o prijevozu u cestovnom prometu i Zakonu o inspekciji cestovnog prometa i cesta (Narodne novine, broj 22/14).

Također, utvrđeno je da Uber aplikaciju na tržište stavlja i njome upravlja matična tvrtka Uber B.V. iz Nizozemske, u čije ime i za čiji račun marketinške aktivnosti na području Republike Hrvatske obavlja tvrtka Uber Croatia d.o.o.

Sukladno svojim ovlastima, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture također je pratilo i prati sva zbivanja na prijevoznom tržištu, ne samo u području prijevoza putnika osobnim automobilima, već i u cijelosti, te je u cilju pronalaženja boljih i efikasnijih zakonskih rješenja osnovana Radna skupina za izradu prijedloga izmjena i dopuna Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, u okviru koje djeluju tri podskupine (za prijevoz putnika, za autotaksi prijevoz i za prijevoz tereta).

"Poduzima se sve da se spriječi rad Uberovih partnera vozača"

U radu predmetne Radne skupine i Radne podskupine za autotaksi prijevoz, sudjeluju predstavnici Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske udruge poslodavaca (među ostalim i predstavnik Uber-a) te predstavnici jedinica lokalne samouprave, u kojima su problemi u ovoj djelatnosti najizraženiji. Zajedno sa stručnjacima iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, njihova zadaća je, među ostalim, predložiti nova zakonska rješenja u djelatnosti prijevoza putnika osobnim automobilima u cestovnom prometu, uvažavajući sve relevantne aspekte, odnosno gledišta svih zainteresiranih strana te okolnosti na prijevoznom tržištu.

Radna skupina započela je s radom, zaprimljeni su prijedlozi svih članova, detektirana su područja koja treba urediti i doraditi, te će se sukladno tome pristupiti izradi prijedloga teksta izmjena i dopuna zakonskog propisa. Dakle, u daljnjem postupku slijedi analiza i definiranje konačnog teksta novog zakonskog rješenja, javna rasprava o istom i realizacija zakonodavnog procesa sukladno važećim propisima. Pritom će se poštivati svi za to propisani zakonski rokovi.

Dovršetak cjelokupnog procesa izmjena i dopuna Zakona o prijevozu u cestovnom prometu očekuje se najkasnije do kraja trećeg kvartala 2017. godine.

Istovremeno, inspekcijske službe i dalje poduzimaju sve aktivnosti sukladno zakonskim ovlastima, a s ciljem da se spriječi nezakonit rad partnera – vozača Ubera u Republici Hrvatskoj, suprotan odredbama sada važećeg Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

Eventualno potrebna dodatna obrazloženja u vezi s pitanjem zastupnika dat će Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture", stoji u odgovoru premijera zastupnicima.

Plenković o radu Ubera by Index.hr on Scribd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara