Plenković pred Hrvatima u Münchenu hvalio Europsku uniju

Plenković pred Hrvatima u Münchenu hvalio Europsku uniju
Foto: Vlada/Twitter

"ZAHVALJUJUĆI europskim fondovima, Hrvatska može ostvariti projekte za koje sama nema novca", rekao je u nedjelju hrvatski premijer Andrej Plenković, govoreći o prednostima članstva u EU na susretu s Hrvatima u Münchenu. 

Hrvatska je u EU ušla 2013., a u prvoj polovici 2020. prvi će put predsjedati Unijom.

Idući cilj je ulazak u Schengenski prostor i eurozonu, a velike prilike pružaju se u idućem europskom proračunu od 2021. do 2027. za gradnju cesta, zračnih luka, željeznice te ulaganja u ruralni razvoj i poljoprivredu, rekao je Plenković.

"Za sve to teško bismo u tom iznosu našli sredstva u proračunu bez zaduživanja, a ovdje ih dobivamo bespovratno", rekao je premijer na sastanku u hrvatskom konzulatu.

"I zato je ta dodana vrijednost našeg članstva u EU, što vi živite svaki dan i jako dobro znate koliko je to korisno, jedan od temeljnih ciljeva u godinama pred nama", istaknuo je Plenković tri mjeseca uoči izbora za Europski parlament.

U Bavarskoj, južnoj njemačkoj saveznoj državi s 13 milijuna stanovnika, živi oko 100.000 Hrvata, uključujući 50.000 u glavnom gradu Münchenu.

Iz te države u Hrvatsku dolazi polovina svih njemačkih turista, kao i brojne investicije u hrvatsko gospodarstvo.

Bavarska i Baden Württemberg dvije su države s kojima Hrvatska održava dugogodišnje tijesne odnose. Zagreb će početkom svibnja posjetiti premijer Bavarske Markus Soeder.

Boravak u Münchenu Plenković je završio na misi u crkvi sv.Mihovila na kojoj se okupio veliki broj Hrvata iz Hrvatske i BiH.

On je od petka sudjelovao na konferenciji o sigurnosti na kojoj je oko 600 dužnosnika, diplomata i stručnjaka iz cijelog svijeta razgovaralo o gorućim sigurnosnim problemima.

U glavni grad Bavarske stiglo je 30 šefova država i vlada te više od 80 ministara vanjskih poslova i obrane. 

Od prve konferencije 1963., München služi kao svojevrsna "tržnica ideja" na kojoj političari i stručnjaci daju inicijative i razvijaju rješenja za najkritičnija sigurnosna pitanja sadašnjosti i budućnosti.

Pokrenut u vrijeme hladnoga rata, MSC im daje prostor za službene i neslužbene diplomatske ideje, a hotel Bayerischer Hof, u kojem se skup održava, osigurava zaštićeno mjesto za neformalne susrete često zakletih neprijatelja, ostvarujući tako svoj moto "izgradnja mira putem dijaloga".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara