Plenković: Rasterećujemo gospodarstvo i građane i ostvarujemo proračunski višak

Plenković: Rasterećujemo gospodarstvo i građane i ostvarujemo proračunski višak
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

EUROSTATOVI podaci o proračunskom višku i javnom dugu pokazuju da hrvatska vlada rasterećuje gospodarstvo i građane i pritom ostvaruje proračunski višak, ocijenio je na početku sjednice vlade premijer Andrej Plenković.

Podsjetio je na Nacionalni program reformi i Program konvergencije u kojima je napisano da će Hrvatska, po prvim procjenama, imati proračunski višak u 2018. godini od 758 milijuna kuna, što je potvrdio i Eurostat.

"To znači da smo drugu godinu za redom u proračunskom plusu, a to nije uobičajena stvar za hrvatske vlade i nešto što se nije dogodilo praktički 20 godina", rekao je Plenković.

Kaže kako se radi o važnim postignućima odgovorne politike

Dodao je da su to "važna postignuća odgovornog vođenja javnih financija i fiskalne konsolidacije, a sve to uz ogromno porezno rasterećenje" koje je ukupno iznosilo 6,5 milijardi kuna i još dvije milijarde ukidanjem raznih administrativnih barijera.

"Rasterećujemo gospodarstvo i građane, a pritom ostvarujemo proračunski višak", rekao je premijer i podsjetio da je 2015. godine proračunski manjak iznosio 10,8 milijardi kuna.

Prema Eurostatovim podacima objavljenima u utorak, Hrvatska je u 2018. godini ostvarila višak u proračunu opće države od 0,2 posto BDP-a. U godini ranije višak je, prema revidiranim Eurostatovim podacima, iznosio 0,8 posto BDP-a.

Podaci Eurostata

Eurostat je objavio i da je Hrvatska je u 2018. godini zabilježila javni dug mjeren udjelom u BDP-u u visini 74,6 posto. U 2017. iznosio je prema revidiranim podacima 77,8 posto.

Što se tiče situacije u brodogradilištima, Plenković je ponovio da idući tjedan u Rijeku i Pulu dolazi izaslanstvo China Shipyard Industry Corporationa te da je to rezultat političkih dogovora za vrijeme nedavnog summita 16+1.

Upravi, radnicima i sindikatima poručio je da vlada radi u interesu brodogradilišta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara