Plenković: Roditelji su ekstremno ljuti, ovo više nije normalno

Plenković: Roditelji su ekstremno ljuti, ovo više nije normalno
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković u Osijeku je dao izjavu o razvoju situacije vezane uz pregovore vlade i sindikata i štrajk prosvjetnih sindikata, javlja N1.

Osvrnuo se na izjavu ministra financija Zdravka Marića da ako sindikati u prosvjeti ne prihvate ponudu vlade, nitko u javnoj službi neće dobiti veću plaću, koja je izazvala brojne negativne reakcije.

"Jako puno ljudi koji govore o sustavu plaća jako malo zna i o kolektivnom pregovaranju, i o tome što čini plaću, i kako se dogovaraju vlada i socijalni partneri. To je moja opaska", rekao je Plenković.

Objasnio Marićeve riječi

Onda je pravdao Marićeve riječi pokušavši sve, njegovim rječnikom rečeno, dedramatizirati.

"Ministar Marić kazao je da vlada pregovara o temeljnom kolektivnom ugovoru sa sindikatima državnih i sa sindikatima javnih službi. Sa sindikatima državnih službi postignut je okvirni dogovor 2+2+2 kroz iduću godinu, dodatno povećanje za 6,12 posto - što će dovesti do kumulativnog povećanja plaća državnih službenika za 18,3 posto u mandatu naše vlade. Dio paketa je povećanje božićnice, regresa, dara za djecu i otpremnine - paket koji su sindikati državnih službenika prihvatili.

Iste pregovore, u šest krugova razgovora, vodili smo s predstavnicima sindikata javnih sektora. Ono što se dogodilo jučer javnost mora znati - od 11 predstavnika sindikata javnog sektora, 7 onih koji nisu u sustavu obrazovanja prihvatili su vladinu ponudu. To je ono što bi išlo prema svima. Ministar Marić je kazao - ako 4 sindikata iz prosvjete i visokog obrazovanja ne prihvate ovu ponudu, onda, s obzirom na njihovu brojnost, u odnosu na ovih 7 sindikata, imaju više od 50 posto glasova. Onda nemamo mandat da potpišemo Temeljni kolektivni ugovor s ovim aranžmanom. To je sve što je on rekao", rekao je Plenković.

Onda je još pokušao opravdati Marićeve riječi.

"Nije on rekao da se ono što se ispregovara, ako sindikati državnih službi potpišu, ne može primjenjivati na javne. Ali oni još nisu potpisali, vlada je donijela odluku, oni su je parafirali. Zato interpretacije o skandaloznoj izjavi nisu dobre. One utječu na referendumsko izvještavanja", govorio je Plenković.

Priznao da je ponudu dao napamet

Onda je otkrio neke detalje s pregovora sa sindikatima. Priznao je da je ponudu davao napamet, bez gledanja ikakvih podataka.

"Osobno sam ponudio predstavnicima sindikata, Sanji Šprem i Branimiru Mihalincu, bez gledanja papira i bez kalkulacije, povećanje od 2 posto odmah na plaću za rujan u listopadu, kao zalog dobre volje. Kazao sam da je to znak poštovanja. Sindikati su to lakonski odbili. Rekao sam - ovo vam dajem kao zalog naše odlučnosti da riješimo problem i onda ćemo, kad dođemo u fazu proračuna, tražiti rješenje", rekao je Plenković.

"Nakon toga uslijedili su razgovarali kroz formalni proces mirenja. Ovo što su sindikati podigli kao pitanje, nešto je o čemu se ne pregovara. Znači, imamo štrajk o temi koja u svojoj supstanci nije predmet pregovora između vlade i sindikata. Nije došlo do zastoja u pregovorima, nego su sindikati samoinicijativno kazali: 'Mi imamo problem s koeficijentom, ajmo ga baš sad riješiti, baš s vama, baš s vašom vladom'", rekao je premijer.

Kaže da su roditelji jako ljuti

Plenković je nakon sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom rekao novinarima kako su, nakon dosadašnjeg tijeka štrajka, "roditelji jako frustrirani", a po broju poruka koje u Vladi zaprimaju "sada već i ekstremno ljuti".

Tu više ne možemo govoriti o solidariziranju i simpatiji, imamo ljude koji sada imaju problem kuda s djecom toliko dugo, ustvrdio je Plenković dodavši kako je štrajk ušao "u fazu iracionalnog".

"Ponudili smo povećanje plaća u našem mandatu od 23,1 posto i apsurd je imati štrajk ovakvih razmjera gdje su roditelji jako frustrirani i ekstremno ljuti, nemaju kamo s djecom, to više nije normalno", rekao je.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz štrajk u školama instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: štrajk u školama.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara