Plenković sazvao sastanak šefova političkih stranaka zbog krize u odnosima sa Slovenijom

Plenković sazvao sastanak šefova političkih stranaka zbog krize u odnosima sa Slovenijom

Foto: FAH

HDZ-ov premijer Andrej Plenkovic pozvao je sve šefove parlamentarnih stranaka na sastanak sutra u 13 sati, objavila je Vlada. Tema sastanka bit će zaoštreni odnosi između Slovenije i Hrvatske.

Podsjetimo, za sutra je zakazana i izvanredna sjednica slovenskog parlamentarnog odbora za obranu posvećena "spremnosti vojske da provede arbitražnu presudu o granici s Hrvatskom", koju je sazvao predsjednik odbora Žan Mahnić iz najveće oporbene stranke SDS-a.

To je potvrdila i Mateja Erčulj, glasnogovornica Slovenske demokratske stranke (SDS) čiji je član parlamentarni zastupnik i predsjednik odbora za obranu Žan Mahnič.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjednica će se održati iza zatvorenih vrata s početkom u 16 sati, a poslije je moguća i Mahničeva izjava za javnost "ovisno o tome što će se na sjednici događati", kazala je Erčulj. Na pitanje stoji li iza Mahničeve inicijative da sazove sjednicu odbora i vodeća oporbena stranka Janeza Janše, odgovorila je da SDS podržava svog zastupnika, ali da je inicijativa za sastanak njegova.

Slovenski premijer Miro Cerar zadnjih je dana više puta pozvao da se sjednica otkaže nazvavši temu "potpuno neprimjerenom". Upozorio je da se tako međunarodnoj javnosti šalju krivi signali u vezi spora s Hrvatskom jer Slovenija arbitražnu odluku namjerava implementirati na miran način. Slično je reagirao i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec ocijenivši sazivanje sjednice nepotrebnim.

U slovenskim medijima pojavila su se nagađanja da je Cerar oštro reagirao tek nakon što je informaciju o tome prenijela njemačka novinska agencija dpa, uz komentar kako bi zbog toga između Hrvatske i Slovenije moglo doći do napetosti i sukoba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara