Plenković se rugao Mostovcima pa podivljao na novinare: "Pričam li ja hrvatski?"

Plenković se rugao Mostovcima pa podivljao na novinare: "Pričam li ja hrvatski?"

Foto: Sanjin Strukić/ Pixsell

PREMIJER Andrej Plenković ironično je prokomentirao prozivke Mosta da je HDZ već 1990-ih bio upoznat s kreditnim malverzacijama Agrokora, kazavši kako su održali "fascinantnu i dojmljivu" konferenciju za novinare od koje treperi te ocijenivši kako i Most, kao i SDP, želi ušićariti političke poene na temi Agrokora za koju, ističe, njegova vlada nije ni najmanje odgovorna.

"Da kažem 'tresla se brda, rodio se miš', bio bi kompliment za ovu fascinantnu press konferenciju u 9 ujutro. Baš sam, onako, pod dojmom. Ne znam što ću. Treperim", ironičan je bio Plenković odgovarajući na novinarska pitanja nakon svečane sjednice zagrebačkog Sveučilišta.

Novinare je zanimao njegov komentar na tvrdnje političkog tajnika Mosta Nikole Grmoje da je Vladimir Šeks još 1990-ih, kao potpredsjednik vlade za unutarnje poslove, bio upoznat s kreditnim malverzacijama Agrokora i Zagrebačke banke, što je argumentirao kopijama izvješća financijske policije iz 1994. adresiranih na Šeksa.

Plenković kaže kako se ne radi ni o kakvom spektakularnom dokumentu koji je, kaže, vidio samo brzinski, "ukoso". "Ispada da je riječ o dokumentu javno objavljenom, navodno čak i u jednom od tjednika, dakle ništa spektakularno. Dokument iz kojeg mi se kontekstualno čini, ali ne mogu to sa sigurnošću tvrditi, koji je napravljen na inzistiranje i traženje tadašnjeg potpredsjednika vlade koji je on, po mom dubokom uvjerenju, proslijedio nadležnim institucijama", kazao je premijer ocijenivši kako i Most, kao i SDP, "pabirči", želeći ušićariti političke poene na temi Agrokora.

Odbacio je komentare da HDZ opstruira rad saborskog povjerenstva za Agrokor, s obzirom na to da na popisu pozvanih na svjedočenje nema ni njega, ni Šeksa, niti Ivice Todorića, a u svome odgovoru na to novinarsko pitanje "vraća film" kako bi pojasnio kada, u kojim okolnostima i zašto je Povjerenstvo pokrenuto.

"Dok su se neki slikali sa zeljem, Vlada je pokazala odgovornost"

Ističe da je referentni okvir za rad Povjerenstva napisao SDP početkom travnja ove godine te navodi da su se tada čelnici SDP-a slikali sa zeljem, čokoladom i bili "izrazito kreativni u rješavanju najkrupnije gospodarske krize i prijetnje financijskog tsunamija". "Njihova konstruktivnost i kreativnost dosežu nezapamćene razmjere u hrvatskoj politici i sceni uopće", dodaje.

Za razliku od njih, ističe Plenković, vlada je preuzela odgovornost, donijela poseban zakon za trgovačka društva od sistemskog značaja te spriječila da toliko velik koncern kao Agrokor uđe u okvir stečajnog zakonodavstva, troškove za državni proračun zbog osiguravanja minimalne plaće i domino efekt niza stečajeva koji bi pogodili male dobavljače, odnosno "kompletni kaos koji bi uništio turističku sezonu".

"Ne smijemo to smetnuti s uma. I zato sam neki dan rekao da se oporba danas u svojstvu glasnogovornika Todorića ponaša kao da hrvatska javnost ima kolektivnu amneziju", naglašava premijer.

Saborsko povjerenstvo, dodaje, "ide upravo onako kako su kolege i gospoda iz SDP-a zamislile. Točka 1 – kako je nastao koncern?"

"Ne radi se ni o kakvom sprječavanju normalnog rada Povjerenstva nego upravo obrnuto, kao i do sada u svim drugim povjerenstvima, ide se jedan po jedan. A to što gospoda iz SDP-a hoće hrvatskoj javnosti prodati vrlo jednostavan znak jednakosti – 'gospodin Todorić, Agrokor = HDZ', to je njihov cilj… To je jedini okvir koji žele da mediji prenose", ustvrdio je.

SDP pritom proziva da temu Agrokora koristi za promociju stranke. "Ja koji nemam apsolutno, ni kao predsjednik HDZ-a ni vlade, bilo što u svome džepu, dolazim kompletno čist, nekorumpiran, otvoren – tu sam da promijenim Hrvatsku nabolje – neću dopustiti da netko igra svoju mikro političku utakmicu da bi promovirao jednu stranku u kojoj se nalaze loši gubitnici i kao loši gubitnici sada pokušavaju nešto poena ušićariti na temi za koju moja vlada nije odgovorna ni najmanje", poručio je.

Pritom proziva i Most te kaže da "pabirče" i opisuje ih kako "jedan veliki lijevak u koji možete ubaciti što hoćete".

"Njihovi filtri su takvi da će to već sutra, ako ne i isti dan, postati javno obznanjena politika jedne tako kreativne populističke grupice kao što je Most", kazao je te dodao da je to što rade varijanta onoga što govori SDP.

"To je varijanta, veliki lonac, guglanje, čitanje dokumenta, pabirčenje nečega iz početka 1990-ih", dodaje.

"Rasprava o opozivu vlade pokazat će jad i nemoć oporbe"

Osvrnuo se i na to što je saborska oporba unutar manje od godinu dana pokrenula četvrtu inicijativu za opozivom - troje ministara te sada vlade - i rekao da se veseli raspravi u saboru kako bi se ta tema "maknula s dnevnoga reda".

"Što mislite kakvi su efekti toga na sagledavanje kamatnih stopa na državne obveznice. Što mislite kako gledaju financijska tržišta, njihovi analitičari? Je li to dobro? Znači, da li ovi loši gubitnici, koji će dugo ostati u oporbi i nemaju ideje, rješenja prijedloga, žele društvu i državi dobro? To je ključna stvar. Poanta je stabilnost hrvatskih institucija, ekonomije, financijskog sustava i općeg interesa hrvatskih građana. Time se ja vodim svaki dan, i na čemu radim, a ovo što radi ova skupina ljudi, u biti svega nekoliko njihovih glasnih članova, poprilično je jadno. I to ćete vidjeti kad ta tema dođe na sabor, koliki je taj jad i nemoć", dodaje.

Na novinarsko pitanje kazao je i da hrvatske institucije rade sve zakonom predviđene aktivnosti kako bi doznale gdje je Ivica Todorić. "Koliko mi je poznato, sve što je trebalo poduzeti od strane nadležnih, a to su prije svega DORH i policija, u međunarodnoj suradnji, u tijeku je", rekao je.

Iživcirala ga novinarska pitanja

No, Plenkovića su vidno iživcirala novinarska pitanja o Ivici Todoriću.

"Živimo u pouzdanom, stabilnom, pravnom okviru. Međunarodna suradnja u ovakvim situacijama ide svojim tijekom, a nju ne vodi vlada. A najmanje predsjednik vlade", rekao je Plenković novinarima.

"Mogu li institucije hrvatske države do Ivice Todorića, da ili ne?", pitala je novinarka Plenkovića.

To je premijera vidno iznerviralo.

"Ja mislim da vi stvarno, ili ja govorim hrvatski jezik ili neki drugi? Koje institucije, jeste čitali? Dakle, ja moram priznati da neke abecedne, elementarne stvari možda javnost razumije, a možda i ne. Dakle, da je Todorić bio dostupan hrvatskim institucijama, pretpostavljam da ovo pitanje vi sada ne biste meni postavljali", vidno iznerviran novinarskim upitima bio je premijer.

"Ja ne znam čemu takav prezir prema pravnoj proceduri. Nije to znatiželja, vi se svodite na one neozbiljne komentare ljudi koji ne poštuju pravnu državu", rekao je Plenković novinarima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara