Plenković spustio Bruni Esih u saboru, pogledajte snimku

Plenković spustio Bruni Esih u saboru, pogledajte snimku
Foto: Pixsell/Patrik Macek

ANDREJ Plenković se sukobio s Brunom Esih na današnjem saborskom aktualcu.

Esih je prvo pozdravila ministra Lovru Kuščevića s "Hvaljen Isus i Marija", a zatim se obratila premijeru. 

Rok za referendum

"Dvije godine su prošle. U ovom koalicijskom i vladajućem bućkurišu, osnovna značajka bila je prevara birača. Ipak postoji nešto u čemu ste uspjeli ostati vjerodostojni, a to je vaš stav o narodnim referendumima kao o produktu neinformiranosti građana i zastrašujućoj volji većine. Podsjećam na neke vaše izjave povodom Brexita, referenduma u Italiji, referenduma zbog Lisabonskih ugovora...

Za pretpostaviti je da se ministar Kuščević jednako brine s tom građanskom zastrašujućom voljom, a koja je njega dovela na vlast i na ovo mjesto gdje sada sjedi, za razliku od mnogih drugih ministara. Po vašem naputku, od te ugroze on vjerojatno pokušava zaštititi vašeg strateškog koalicijskog partnera SDSS, Pupovca, Stanimirovića i Ćurčića. Međutim, gospodine Plenkoviću, volja naroda je iskazana s preko 404 tisuće potpisa na zakonom predviđen način i bez obzira na vaše unutarnje demone i strahove. Demokracija se ne može vječito izbjegavati. Konkretno pitanje: Koliko nas dugo još mislite držati taocem vaše romanse s SDSS-om? Recite nam konkretan rok kada ćete raspisati referendum", pitala je Esih.

"Prvo zastupničko pitanje u dvije godine"

Uslijedio je Plenkovićev odgovor. 

"Poštovana zastupnice Esih, ja vam čestitam. Trebalo su dvije godine saborskog mandata da od vas čujemo prvo zastupničko pitanje. Od vaša tri skromna, pa gotovo i lijena nastupa u dvije godine otkad imate povjerenje hrvatskih birača ovdje u ovom zastupničkom domu. To je vaš acquis. Dobro je da vaši birači znaju, kad vam daju glas, da vi u tijelu u koje ste izabrani, u biti nećete napraviti ništa. Ništa. Nula. Zero.

Kako bi rekao vaš adjoint, kojeg vidim da voli govoriti, to je gospodin Hasanbegović, pobočnik iliti dopredsjednik stranke koji je pobjegao, nema ga. Sabor se ponovo sastao, a njega nema. Ima vremena za orkestriranje pitalice i emisije u posebno scenaristički pripremljenim nastupima, ali za sabor pitanja nema. 

Kao ni vi, očito. 

Vašom pasivnošću i aktivizmom i činjenicom, gospođo, da ste vi dobili mandat na listi HDZ-a. Mojom greškom, da budem sasvim jasan. Mojom greškom i greškom Nacionalnog vijeća HDZ-a jer su vas hvalili. Hvalili su vas iz Ureda predsjednice, hvalili su vas tu, zahvaljujući čijoj preporuci ste došli na listu. Ja vas tada nisam znao. Da sam vas znao, ne bi bili na listi. I to je dobro da narod zna, na kojeg se vi pozivate. 

Što se tiče referendumskih inicijativa, vidim da tu imate neke natruhe kao da ste iz neke druge profesije, a ne ove kojom se bavite. Tražite meni neke interne dileme i pitalice. Ja ih nemam. Imam jedan vrlo jednostavan okvir koji se zove zakon. Zakon. Očito nije najbolji, nije rađen u vrijeme ove vlade, nije ga smišljala moja vlada. Zakon o referendumu pun je praznina pa ga tako i oni koji skupljaju potpise mogu rastezljivo tumačiti. Možete imati rok, a možete nakon roka što god hoćete.

"Loša podrivačka poruka"

Ja, dok su se skupljali potpisi, sukladno praksi i mom internom uvjerenju, nisam rekao niti jednu jedinu riječ. Nijednu riječ. Za koju me vi ili netko tko je sa željom da skuplja potpise to radi. Nijednu. Ni za ni protiv. Tako to rade ozbiljni i odgovorni državnici, a ne diplomati. Bez obzira što vam diplomacija donese širinu koja bi mnogima ovdje jako koristila. Uključujući i gospođu Esih. 

Što se tiče ministra Kuščevića, vlada je donijela zaključak, ministarstvo provodi posao, povjerenstvo od 7 ljudi postoji. Izbrojat će se i provjeriti svaki potpis. A vrijedit će i od onih koji možda ne budu živi, a potpisali su kad su potpisi prebrojani. 

Ono što vi pokazujete je zapanjujuća i za državu loša podrivačka poruka nepovjerenja u institucije. Zašto to radite? Zašto mislite da bi povjerenstva, ministar Kuščević, vlada ili netko drugi išao za tim da nešto što treba prebrojati, provjeriti i verificirati, napraviti bilo što drugo od onoga što mu zakon kaže? Mislite da se mi budimo s tom ambicijom? Vi možda da, mi ne", rekao joj je Plenković. 

"Budite muško i ja ću biti žensko"

"Ja sam savršeno zadovoljna vašim odgovorom. Gospodine Plenković, moram ustvrditi da ste doista bili prozirni. Ja sam točno znala što ćete reći. Moram vam reći, uopće me ne zanima što mislite o meni osobno, o mom radu, mojoj stranci. Da sam željela čuti nešto o tome, ostala bih u Klubu HDZ-a. Mislim da ćete svi skupa uskoro boga moliti da nas doista nema, a ne samo Gordana Jandrokovića da nam spriječi dolazak na Vinkovačke jeseni, da biste mogli u miru zaplesati šokačko kolo", rekla je Esih i pozvala Plenkovića da raspiše izbore. 

"Budite muško i ja ću biti žensko. Molim vas malo poniznosti. U HDZ-u niste centar svijeta, i tu ste samo u prolazu. Znamo da je bilo vaših prethodnika kojima su isto čuvali leđa, a kasnije su ta leđa bila puna noževa. Mislim da niste osoba koja je spremna za valjanje u blatu. Pripremite si padobran", poručila mu je Bruna Esih.

"Sram vas bilo"

Naknadno se javio i Jandroković. 

Prokomentirao je kako je izjava o zabrani dolaska na Vinkovačke jeseni gnusna laž koju je izgovorio Hasanbegović. 

"U svom političkom radu služite se najobičnijim lažima i to neću dozvoliti jer se radi o meni. Sram vas bilo", rekao joj je Jandroković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara