Plenković tvrdi da je na istočnom Mediteranu 98 posto manje migranata

Plenković tvrdi da je na istočnom Mediteranu 98 posto manje migranata
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

HRVATSKI premijer Andrej Plenković izrazio je danas na Hvaru žaljenje zbog nedavne pogibije dvojice migranata na području Karlovačke županije te naglasio da se kretanje migranata prema zapadnoj Europi kroz Hrvatsku takozvanom istočnomediteranskom rutom smanjilo "za 98 posto" u odnosu na stanje od prije tri i pol godine.

Odgovarajući na novinarski upit koji se odnosio na dva nedavna smrtna slučaja migranata u Hrvatskoj, Plenković je izrazio žaljenje zbog tog nesretnog slučaja.

"Međutim, nismo jedina zemlja gdje oni koji se bave krijumčarenjem ljudi koriste brdovit i šumovit teren. Hrvatska policija i država učinit će sve da spriječimo nezakonitu migraciju", poručio je Plenković.

Prema njegovim riječima, migracije su jedno od temeljnih pitanja posljednjih godina, ali treba primijetiti kako je istočnomediteranska, odnosno balkanska ruta po broju migranata za 98 posto manja nego što je bila prije tri i pol godine.

S Orbanom je "popio samo kavu"

Istaknuo je kako hrvatska policija ulaže velike napore da bi spriječila nezakonite migracije, i važno je da taj sustav bude kvalitetan i da se cijeni požrtvovnost policajaca koji na tome rade svakodnevno.

"Hrvatska želi postati dio schengenskog sustava, to znači da moramo imati kolektivnu zaštitu naše granice prema Srbiji, BiH i Crnoj Gori i na tome ćemo i dalje raditi", kazao je Plenković.

Na upit je li tijekom jučerašnjeg razgovora s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Opatiji bilo riječi o izručenju Zsolta Hernadija, prvog čovjeka mađarskog MOL-a, Plenković je kazao kako je to bila "neformalna kava".

"Premijer Mađarske je bio u kratkom prolazu kroz Opatiju, mi smo se dogovorili da popijemo kavu i to je bila neformalna kava. Razgovarali smo o svim bilateralnim pitanjima i europskim temama. Kad je u pitanju izručenje, to je prije svega pitanje pravosuđa i tu, naravno, da ja, vlada, kao i sve hrvatske institucije, čvrsto zastupamo načela pravne države i hrvatskih nacionalnih interesa", rekao je premijer.

Tvrdi da nije tajio sastanak

Na upit zašto je tajio taj sastanak s Orbanom te smo o njemu doznali iz mađarskih medija, Plenković je uzvratio kako "nikakvih tajenja nije bilo".

Na novinarski upit koji se odnosio na aktualno stanje u Turskoj i može li ono utjecati na gospodarstvo u Hrvatskoj, Plenković je kazao kako "sa zabrinutošću pratimo tu situaciju".

"Zasad nismo primijetili nikakve učinke koji bi se mogli preliti na Hrvatsku, ali sa zabrinutošću pratimo situaciju," rekao je.

Prema njegovim riječima, Turska je zemlja koja nije u eurozoni, a što se tiče Hrvatske, ambicije su jasne i ''mi smo i najavili u strategiji uvođenja eura''.

"Tu strategiju smo predstavili lani krajem listopada i činimo sve da makroekonomskim pokazateljima, stabilnošću financija, smanjivanjem javnog duga, odgovornom fiskalnom politikom kojom želimo ponovno ostvariti suficit, idemo prema ispunjenju svih kriterija da otprilike do kraja mandata iduće vlade Hrvatska postane dio eurozone. Na tome ćemo predano raditi, to je moja ambicija i za Schengen i eurozonu kao dva okvirna strateška cilja u sljedećem razdoblju", zaključio je Plenković.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara