Plenković u školama stvara novu generaciju HDZ-ovih birača

Plenković u školama stvara novu generaciju HDZ-ovih birača
Foto: Index/EPA

ANDREJ Plenković je Tomislav Karamarko s ljudskim licem. Sve što je neslavni prethodnik planirao, ali zbog urođenog manjka šarma i političkog talenta nije uspio, Plenković je elegantno ostvario. U njegovu mandatu legaliziran je ustaški pozdrav, policija je stekla reputaciju jedne od okrutnijih čuvarica "granica Europske unije", ekstremna desničarka postala je predsjednička kandidatkinja vladajuće partije čiji je politički tajnik bio tip s Pavelićem na kaminu, dok je antisrpska histerija došla do točke na kojoj je bila devedesetih...

Red marša, red himne, malo mozga, puno vike

I, nakon svega, Plenković želi uvesti himnu u učionice.

"Držim da je važno da se mladi uče respektirati institucije i državu kroz obrazovni sustav", izjavio je prošlog tjedna pa nastavio: "Što se mene tiče, svaki radni tjedan u školama može započeti s intoniranjem državne himne", objasnio je, u kratkim crtama, svoj koncept ispiranja mozga i ideološkog prepariranja djece. Red marša, red himne u učionici, malo mozga, puno vike.

Nezainteresiran za propise

Krajem lipnja, dva i pol mjeseca prije nego što je predstavio svoj koncept utjerivanja hrvatstva muzičkim zlostavljanjem maloljetnika, Plenković je na novinsko otkriće da mu se jedan od tadašnjih ministara oglušio na obavezu pedantnog popisivanja nekretnina u imovinskoj kartici reagirao krajnjim omalovažavanjem institucija. Ministrov krimen se, govorio je Plenković, "svodi na to da je dvije nekretnine koje ima propustio upisati u katastar" te je ocijenjen trivijalnim i u svakom slučaju nedovoljnim za političku sankciju. Šef vlade bio je krajnje nezainteresiran za poštivanje propisa. 

Tipično HDZ-ovsko poštivanje institucija

A samo nekoliko dana prije nego što će predložiti svakotjedno dresiranje školaraca metodom puštanja himne, premijer je još jednom demonstrirao tipično HDZ-ovsko poštivanje institucija. Čim je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa objavilo da protiv njega pokreće postupak, jer se on i partijski drugovi nisu udostojili dostaviti dokumentaciju iz koje bi se vidjelo zašto su na kongres Europske pučke stranke u Finskoj putovali vladinim avionom, Plenković je izgovorio sljedeće: "Cijela ova priča je jedna konstrukcija koja ima jedini razlog i jedini cilj da učini političku i medijsku štetu meni ili drugim dužnosnicima protiv kojih je otvoren", rekao je vidno nesretan jer njegova vlada nije blagovremeno, kao što je planirala, potpuno demontirala tradicionalno neugodno Povjerenstvo.

Smisao je u odgajanju nove generacije HDZ-ovih glasača

Svakotjednim puštanjem himne u učionicama djeca će imati priliku shvatiti koliko je dosadna. I koliko je važno pravodobno ustajanje i sjedanje u Republici Hrvatskoj. U boljim slučajevima, ovaj oblik maltretiranja klinaca vjerojatno će, s vremenom, izazvati efekte sasvim suprotne od željenih, no što dotad. Zašto djecu izlagati trivijalnom državotvorstvu, a škole, iz obrazovnih institucija, pretvoriti u rasadnik Hrvata i katolika?

Smisao ideje je u odgajanju nove generacije HDZ-ovih glasača. Onih što slušaju, interpretiraju naučeno i ne postavljaju previše pitanja.

Premda ne znamo tko bi preživio još jedan HDZ-ov naraštaj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara