Plenković: Spreman sam se sučeliti s Milanovićem, između SDP i HSS-a je očito neka matematika

Plenković: Spreman sam se sučeliti s Milanovićem, između SDP i HSS-a je očito neka matematika

Screenshot: N1

JEDINI kandidat za novog predsjednika HDZ-a Andrej Plenković na konferenciji za medije je predstavio svoj program pod nazivom "HDZ - središnja snaga razvoja Hrvatske".

Podsjetimo, unutarstranački izbori u HDZ-u održavaju se za devet dana, 17. srpnja. Plenković je jedini kandidat. Središnje izborno povjerenstvo njegovu je kandidaturu utvrdilo pravovaljanom, istaknuvši kako je ona predana u roku s 36.989 potpisa podrške članova stranke.

Andrej Plenković u svojim dosadašnjim medijskim istupima nije dao naslutiti da će donijeti izmjene u HDZ-u. Kako je rekao nako predaje potpisa, ne misli mijenjati Statut stranke kako bi kao predsjednik imao manje ovlasti.

"Ne vidim nikakve potrebe da se brzo mijenja Statut uoči parlamentarnih izbora", naglasio je tad.

Kandidat za predsjednika HDZ-a Andrej Plenković istaknuo je kako će mu glavni cilj biti vratiti povjerenje birača vjerodostojnom i dosljednom politikom HDZ-a istaknuvši da HDZ još jednom može postati predvodnik modernizacije uz puno podržavanje tradicionalnih vrijednosti te središnja snaga razvoja Hrvatske u kojoj će hrvatski narod ostvariti svoj puni potencijal.

"Moja je glavna mislija vratiti povjerenje birača vjerodostojnom i dosljednom politikom HDZ-a", kazao je Plenković prilikom predstavljanja svog programa za predsjednika HDZ-a pod sloganom "HDZ – Središnja snaga razvoja Hrvatske". Izrazio je uvjerenje da njegova stranka još jednom može postati predvodnik modernizacije uz puno uvažavanje tradicionalnih vrijednosti te središnja snaga razvoja Hrvatske u kojoj će hrvatski narod ostvariti puni potencijal.

Plenković je naglasio i da je u kampanji za predstojeće izvanredne parlamentarne izbore spreman na otvorenu raspravu i argumente te sučeljavanja s čelnikom SDP-a Zoranom Milanovićem i drugim političkim liderima kako bi javnost vidjela koju vrstu vodstva, programa i kakvu budućnost zemlji nudi koja politička opcija.

Detaljno predstavljajući svoj program podsjetio je kako je HDZ državotvorna stranka hrvatskog naroda koja zastupa nacionalne interese i tradicionalne vrijednosti, baštini demokršćanstvo i unuverzalna humanistička načela te su dio europskog desnog centra.

Plenković je naglasio kako je njegov program "program za suvremeni HDZ", koji će idućih dana predstaviti svim članovima stranke diljem zemlje. Istaknuo je i da se u programu nalazi niz rješenja utemeljenih na njegovom političkom, diplomatskom i pravnom iskustvu, vrjednostima europskog desnog centra i primjerima dobre prakse.

Predstavljajući dio programa vezan uz stranačke prioritete Plenković je, među inim, kazao da HDZ osuđuje sve totalitarizme i poštuje sve žrtve, čvrsto ostaje pri politici pomirbe predsjednika Franje Tuđmana te će štititi prava i dostojanstvo hrvatskih branitelja i njihovih obitelji te će bolje promicati njihovu ulogu u društvu.

Želi suvremeniji Statut HDZ-a

Plenković drži i da se treba ići u izradu novog, cjelovitog i suvremenijeg Statuta HDZ-a pri čemu promjene trebaju biti usmjerene na veće sudjelovanje članova u formiranju stranačkih politika, snažnijem položaju Središnjeg odbora, razvijanju instituta unutarstranačkog referenduma te stvaranju preduvjeta za elektroničko glasovanje te daljnje jačanje modela izbora dužnosnika po načelu "jedan član – jedan glas".

Govoreći o glavnim elementima za program HDZ-a, koji će biti usuglašen s radnom skupinom koju vodi Ivana Maletić, istaknuo je važnost djelotvornijeg pravosuđa i javne uprave za stvaranje boljih uvjeta za gospodarski razvoj i bolji život građana. "Ključno je vratiti povjerenje građana u vladavinu prava, što nije moguće bez nepristranog i učinkovitog pravosuđa te djelotvorne i poštene javne uprave", poručio je Plenković. Smatra da javni sektor treba racionalizirati, a ključnim drži i uvođenje novih tehnologija.

Posebnu pozornost posvetit će jačanju fiskalnog kapaciteta i postizanju fiskalne održivosti države kroz smanjenje proračunskog deficita i javnog duga. Razvoj poljoprivrede i ruralni razvoj smatra ključnim za uspjeh hrvatskog gospodarstva, jer hrvatsko selo ima ogroman i neiskorišten potencijal. Također, zalaže se i za razvoj ribarstva i turizma kao strateških gospodarskih grana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković opasnost za zemlju vidi i u nepovoljnim demografskim kretanjima te u iseljavanju mladih i visokobrazovanih ljudi što može ozbiljno ugroziti poduzetnički, inovativni i intelektualni potencijal zemlje u budućnosti. Stoga ističe kako je potrebno nastaviti s cjelovitom kurikularnom reformom kako bi se osigurao učinkovit sustav odgoja i obrazovanja primjerenog suvremenom društvu, uz poštivanje roditeljskih prava, promicanje nacionalnog identiteta i pluralnu uključenost stručnjaka.

Plenković se zalaže i za koncept domovinske sigurnosti koja podrazumijeva i prioritetno donošenje koherentne Strategije nacionalne sigurnosti. Osvrćući se na vanjsku politiku ističe da treba osnažiti srednjoeurospku i mediteransku dimenziju Hrvatske, podržati europsku budućnost BiH te riještiti preostala otvorena pitanja s susjednim državama.

Tijek konferencije:

11:43 Komentirao je postupak oduzimanja diplome Brkiću.

"On je čovjek koji je puno dao ovoj stranci", rekao je Plenković.

11:38 Plenković je komentirao koaliciju HSS-SDP.

Takva odluka Glavnog odbora HSS-a donijeta je, prije svega, zbog neke konkretne matematike i brojeva na izbornim listama. Smatram da se politička partnerstva trebaju gledati dugoročno i strateški, na temelju programa i svjetonazorskih načela.

Ustvrdio je kako je HDZ, s obzirom na odluku HSS-a, sada jedina istinska narodnjačka i demokršćanska opcija u zemlji te izrazio uvjerenje da će to hrvatski birači i prepoznati.

Izrazio je žaljenje zbog te HSS-ove odluke jer je ona, kako je rekao, donesena u vremenskom pritisku. Poručio je i kako bi mu bilo draže da su imali još neko vrijeme da se HDZ, kao glavni lider Domoljubne koalicije, konsolidira zbog održavanja unutarstranačkih izbora te da su imali više vremena za razgovor.

Napominjući kako tu odluku Glavnog odbora HSS-a poštuje, Plenković je kazao i da veliki broj članova HSS-a i brojnih dužnosnika diljem Hrvatske izvrsno surađuje s HDZ-om, a svi HDZ-ovi euro zastupnici odlično surađuju i s HSS- ovom Marijanom Petir.

"Petir u Europskom parlamentu od mene sjedi tri metra, a SDP-ov Tonino Picula oko 70 metara dalje, što dovoljno govori gdje HSS po svom svjetonazoru i programu pripada", rekao je.

11:34 Odluku o imenovanju najbližih suradnika ću donijeti nakon unutarstranačkih izbora, 18. srpnja.

11:34 Ja sam u svoj habitusu i pravnik i legalist, poštujem institucije svoje stranke te odluke koje su izaslanici na Općem saboru donijeli. Naš je fokus u ovom trenutku zajedništvo i operativna priprema za kampanju pa očekujem angažman svih koji obavljaju dužnosti u stranci.

11:31 Spreman sam za sučeljavanje s Milanovićem.

11:31 Moj program je program za suvremeni HDZ. Vjerujem u održivost i uspjeh u primjeni programa, jer se u njemu nalazi niz rješenja utemeljenih na mojem iskustvu, kao i primjerima dobre prakse. Uvjeren sam da HDZ opet može biti predvodnik i središnja snaga razvoja Hrvatske.

11:29 Hrvatska mora aktivno zagovarati vanjsko-političke prioritete, poput skrbi Hrvata u BiH te brige za manjine u ostalim državama.

11:26 Zalažem se za nastavak kurikularne reforme, uz poštovanje pluralne uključenosti stručnjaka i mišljenja roditelja.

11:25 Središnji smisao naše politike je osiguranje egzistencije obitelji. Posebno pažnju moramo posvetiti mladima i zaustaviti njihovo nekontrolirano iseljavanje.

11:18 Proces donošenja odluka mora ostati učinkovit. Želim predstaviti glavne elemente mog programa, a koji će biti podloga za izradu platforme HDZ-a za izbore.

Glavni elementi programa su:

1. Pravosuđe, javna uprava i decentralizacija
2. Partnerstva, solidarnost i zaštita socijalno najugroženijih
3. Makroekonomski okvir
4. Gospodarstvo, poljoprivreda i turizam
5. Infrastruktura, digitalna Hrvatska i održiv razvoj
6. Obitelj, demografski razvoj i mladi
7. Obrazovanje, znanost i šport
8. Kultura i mediji
9. Sigurnost
10. Europska Hrvatska i vanjski poslovi

11:18 Program ima sljedeća temeljna načela:

1. Politička stabilnost

2: Pravna sigurnost

3. Gospodarski rast i solidarno društvo – tradicionalne vrijednosti u suvremenoj Hrvatskoj.

11: 17 HDZ mora biti predvodnik unutarstranačke transparentnosti.

11:16 HDZ će poticati okupaljanje svih društvenih snaga, zajedništvo je ključ stvaranja jedinstvene vizije prioriteta. Rezultat će pružiti rješenje za rješavanje gorućih problema društva.

Hrvatska demokratska zajednica narodna je i stožerna državotvorna stranka koja promiče hrvatske nacionalne interese i tradicionalne vrijednosti njegujući demokršćansku baštinu i univerzalna humanistička načela. Kao dio europskog desnog centra sa sestrinskim strankama dijelimo vrijednosti slobode, demokracije, pravne države, poštovanje temeljnih ljudskih prava, obiteljskih vrijednosti, ravnopravnost žena i muškaraca te socijalno-tržišnog gospodarstva. Potičemo poduzetništvo, kreativnost i inovacije, a istodobno putem načela solidarnosti i socijalne uključenosti podržavamo najranjivije društvene skupine. U središtu politike HDZ-a je čovjek sa svojim neotuđivim dostojanstvom, pravima i odgovornostima.

11:15 Branitelji su u temeljima suvremene hrvatske države, i HDZ to ne zaboravlja. Poštujemo patnju naroda i osuđujemo svaki totalitarizam neovisno o njegovom ideološkom predznaku. Vjerujemo u pomirbenu politiku dr. Franje Tuđmana.

11:14 Jučerašnjom odlukom Središnjeg izbornog povjerenstva službenog sam postao kandidat za predsjednika HDZ-a. Zahvaljujem svima na potpisima podrške. Velika mi je čast predstaviti program koji će se provesti po načelu jedan član - jedan glas u nedjelju 17. srpnja.

Želim započeti konstruktivan politički dijalog, prije svega sa stranačkim kolegama i javnosti. Želim vratiti povjerenje birača vjerodostojnom politikom. HDZ zastupa nacionalne interese i tradicionalne vrijednosti.

Program Andreja Plenkovića

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara