PLENKOVIĆ SE HVALI "U ovakvoj krizi imali smo snage i riješili problem s Agrokorom"

PLENKOVIĆ SE HVALI "U ovakvoj krizi imali smo snage i riješili problem s Agrokorom"

Foto: Hina

PREMIJER Andrej Plenković kazao je da je u slučaju Agrokora Vlada reagirala pravodobno, učinkovito i pokazala je da u ovakvoj krizi ima snage i vodstvo za rješavanje problema te je najavio da će banke danas potpisati sporazum o zajmu Agrokoru od 80 milijuna eura.

U nekom drugom scenariju, u kojemu ne bi bio donijet Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH možda bi Agrokor danas bio u uobičajenom stečajnom postupku, koji bi prijetio ugrožavanjem radnih mjesta u tvrtki, narušavanjem poslovanja dobavljača, a i manjkom poreznih prihoda za hrvatski proračun, što bi prijetilo eventualnim daljnjim financijskim nekontroliranim lančanim procesima koji bi ugrožavali hrvatsko gospodarstvo, kazao je Plenković na početku sjednice Vlade.

"Ništa od toga se nije dogodilo, niti će se dogoditi, i to zbog našeg djelovanja, donošenja odluka i preuzimanja odgovornosti", izjavio je Plenković.

Kako je najavio, danas će banke potpisati sporazum o kreditu Agrokoru od 80 milijuna eura radi svježe likvidnosti u tom sustavu, a ugovor koji će se potpisati bit će otvoren i za druge banke koje još trebaju odobrenja svojih centrala.

Plaće do Uskrsa

U tom procesu osigurat će se, kazao je premijer, da će svi zaposlenici Agrokora dobiti prije Uskrsa plaće, da će krenuti isplate dobavljačima, onim najmanjima i najugroženijima u smislu poslovanja i likvidnosti.

"Ta vrsta stabilizacije bio je jedan od naših ciljeva", kazao je Plenković.

Po njegovim riječima, Vlada očekuje od izvanrednog povjerenika da detaljno snimi stanje u kompaniji, a na temelju toga, nakon ove inicijalne stabilizacije poslovanja, krene uz podršku odgovarajućih međunarodnih savjetnika u restrukturiranje koje će omogućiti drugu fazu, u kojoj će se osigurati dugoročna održivost poslovanja kompanije, a posljedično tome i stabilnost cijelog hrvatskog gospodarstva.

Ponovio je da ovo nije bio slučaj spašavanja bilo kojeg pojedinca, nego odgovoran potez u cilju stabilizacije hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava.

Kako je rekao, bitno je da ovo dovede do promjena u metodologiji poslovanja u Hrvatskoj.

"Svojevrsni transformativni učinak ovog prekretničkog tjedna trebamo iskoristiti pozitivno u budućim poslovnim odnosima između gospodarskih subjekata, gdje se njihova plaćanja i financijsko poslovanje trebaju odvijati u skladu sa zakonom i na način koji će izbjegavati pretjeranu ovisnost nekih manjih društava", kazao je Plenković.

Najavio je da će idućega tjedna taj zakon predstaviti u Bruxellesu i objasniti razloge izvanrednog djelovanja u izvanrednim okolnostima.

U prvom činu ovog procesa postignuta je stabilizacija, kazao je Plenković.

"Sada je na nama da napravimo ono što je još važnije, dugotrajni napor koji će osigurati i normalno poslovanje ove kompanije ali i pozitivne gospodarske trendove koje Hrvatska ima. I sve što radimo, radimo na način da ova priča ne ugrozi promjenu izgleda našeg kreditnog rejtinga, koji su s negativnih postali stabilni po mišljenju sve tri najveće svjetske rejting agencije, kao i procjene drugih financijskih institucija", izjavio je Plenković.

Dodao je i da Vlada upravo završava nacionalni program reformi, čime će se međunarodnim partnerima pokazati da Vlada kreće u proces strukturnih reformi "na način na koji se od nas očekuje".
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara