VIDEO Kolinda Plenkoviću dala mandat za sastav vlade

VIDEO Kolinda Plenkoviću dala mandat za sastav vlade

Foto: FaH

KOLINDA je rekla da je Plenković donio 91 potpis te mu uručila mandat za sastav nove vlade.

"Želim zahvaliti predsjednici na ukazanom povjerenju. Imao sam čast uručiti 91 potpis predsjednici", rekao je Plenković. "Naša vlada će biti orijentirana na gospodarstvo, napravit ćemo cijelu poreznu reformu, jačati institucije hrvatske države u svim aspektima. U dogovoru sa svim partnerima sprječavat ćemo podjele, želimo da Hrvatska bude europska država u kojoj se poštuju svačija prava, zato sam želio da svi manjinci podrže našu vladu"

Vlada mogla bi biti formirana već u ponedjeljak, rekao je Andrej Plenković uoči odlaska na Pantovčak gdje bi trebao dobiti mandat za sastavljanje vlade s 91 potpisom. Na Pantovčak je stigao točno u podne.

Predsjednica Grabar Kitarović izjavila je kako je s Plenkovićem obavila razgovor nakon što joj je donio 91 potpis, čime je dokazao da uživa povjerenje većine izabranih saborskih zastupnika, te mu je uručila mandat za sastav nove 14. hrvatske Vlade. Čestitala mu je na potpori te poželjela da buduća Vlada bude stabilna i djelotvorna jer građani očekuju da što prije preuzme odgovornost.

Predsjednica Republike Grabar Kitarović je, čestitavši Plenkoviću i zaželjevši mu da što prije sastavi i dobije povjerenje za novu Vladu, izrazila  zadovoljstvo postizbornim procesom.

U njemu su, istaknula je, svi čimbenici i  sudionici političkog života pokazali odgovornost i dokazali činjenicu da svi oni žele da sljedeća hrvatska Vlada bude stabilna, konstruktivna i djelotvorna.

"I vjerujem da od danas ulazimo u jednu novu fazu političkog života Hrvatske kada će političkim, društvenim u drugim životom dominirati suradnja prije svega u rješavanju onih bitnih egzistencijalnih pitanja za Hrvatsku, od gospodarstva, preko demografije, socijalnih, razvojnih i drugih pitanja", dodala je predsjednica Republike.

To je, naglasila je, za Hrvatsku u ovom trenutku iznimno bitno, a to prepoznaju i hrvatski građani.  "Svi oni očekuju proces koji će biti ekspeditivan i koji će dovesti do toga da nova vlada što je prije moguće preuzme odgovornost za sve te procese u zemlji".

Predsjednica vjeruje da će u razdoblju koje slijedi također biti i "puno konstruktivnija suradnja svih poluga državne vlasti na dobrobit Hrvatske".

Plenković se zahvalio Predsjednici istaknuvši kako je "mandat velika čast, odgovornosti i obveza da u što kraćem roku pristupi formiranju Vlade, kojoj će prioriteti biti budućnost, gospodarstvo, nova radna mjesta i demografska obnova". Plenković je došao kod predsjednice nakon što je postignut dogovor o sastavljanju Vlade između HDZ-a i Mosta, uz potporu nacionalnih manjina i drugih stranaka. Prema Ustavu RH, mandat za sastavljanje Vlade predsjednica Republike povjerava osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine izabranih zastupnika, a hrvatski parlament ima 151 zastupnika. Nakon što prihvati mandat, prema Ustavu, Plenković je u roku od 30 dana dužan program Vlade i njezine članove predstaviti Hrvatskom saboru i zatražiti glasovanje o povjerenju. Konstituirajuća sjednica 9. saziva Hrvatskog sabora održat će se u petak, 14. listopada.

"Sve ćete dobiti ovih dana. Sve informacije ćete dobiti u ustavnim rokovima.", ponavljao je Davor Ivo Stier koji je jutros došao po 14 MOST-ovih potpisa s kojima će Plenković ići na Pantovčak.

Nova vlada već u ponedjeljak?

Na pitanje novinara hoćemo li imati Vladu do utorka, Plenković je odgovorio da bi se to moglo dogoditi i ranije.

''Možda i u ponedjeljak, zašto ne?''

Plenković izrazio uvjerenje da će na podnevni sastanak s Kolindom Grabar-Kitarović doći s više od 90 potpisa potpore za sastavljanje Vlade u kojoj će, najavio je, biti više žena.

"Tijekom jutra stižu potpisi iz Mosta i na Pantovčak ću ići s više od 90 potpisa", izjavio je Plenković novinarima ispred središnjice HDZ-a, upitan kada stižu potpisi iz Mosta te s koliko njih će ići kod predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović.

Minimalno 91 potpis

Vezano uz proceduru koja se očekuje nakon petka popodne, za kada je predsjednica sazvala konstituirajuću sjednicu Sabora, kazao je kako će se ovoga tjedna dogovoriti kakva će biti dinamika daljnjeg tijeka saborske sjednice, jer u petak treba donijeti niz bitnih formalno-pravnih odluka, a nakon toga dolazi vikend. Drži i da bi se sjednica Sabora mogla nastaviti već u ponedjeljak.

Na pitanje kada počinju razgovori o budućim ministrima, odgovorio je da će o tome razgovarati već od "danas, sutra i sve ove dane". Plenković je najavio i da će u novoj Vladi, suprotno medijskim nagađanjima, biti i više žena.

"Bit će više žena. Žalostim se takvim procjenama da ih ne bi bilo. To ne bih bio ja kada u Vladi ne bi bilo barem nekoliko kolegica", odgovorio je na novinarski upit.

Upitan hoće li po novom Ovršnom zakonu od ovrhe biti zaštićena jedina nekretnina, predsjednik HDZ-a kazao je kako se na njegovu prijedlogu još uvijek usuglašavaju stručnjaci i nadležno ministarstvo.  

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković najavio je da će u petak na konstituirajućoj sjednici Sabora, nakon izbora predsjednika parlamenta, biti doneseno nekoliko zakona vezanih uz ustrojstvo Vlade te zakoni koje je u svojim točkama predložio Most. Drži i da će ministri i novi premijer u Saboru biti potvrđeni početkom idućeg tjedna.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara