MILIJUNI ZA KREDIT Nakon Milanovića i Plenković za Božić počastio crkvu u BiH na račun građana

MILIJUNI ZA KREDIT Nakon Milanovića i Plenković za Božić počastio crkvu u BiH na račun građana

Foto: svecenickidom.ba, Hina

NA POSLJEDNJOJ sjednici vlade ove godine, Andrej Plenković i ministri počastili su crkvu u BiH sa 382 tisuće eura i to iz proračunske zalihe.

Kako se navodi u rješenju, hrvatska vlada donijela je odluku o odobrenju sredstava na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2016. godinu Vrhbosanskoj nadbiskupiji, iz Sarajeva.

"Primatelj sredstava dužan je, po utrošku odobrenih sredstava, Ministarstvu financija dostaviti izvješće o zakonitom, namjenskom i svrhovitom utrošku dodijeljenih sredstava proračunske zalihe.

Izvješće mora sadržavati obrazloženje namjenski utrošenih sredstava te kopije računa i izvoda kojima se potvrđuje da su računi podmireni. Neutrošena i nenamjenski utrošena sredstva proračunske zalihe primatel sredstava dužan je vratiti u državni proračun.", stoji u rješenju iz kojega se može uočiti kako je Vrhbosanska nadbiskupija dobila kredit od  Hrvatske  banke  za  obnovu  i razvitak te joj sada građani Hrvatske plaćaju ratu kredita od čak 382.211,60 eura.

Iako se u rješenju ne navodi za što je kredit, čini se da se radi o svećeničkom domu u Sarajevu za koji je rate plaćala i Milanovićeva vlada.

Podsjetimo, u svećenićki dom Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu svećenici su se uselili u svibnju 2011. godine. Dom, s garažnim prostorom, obuhvaća oko 6.000 četvornih metara, a u njemu se nalaze 24 apartmana za smještaj s pratećim sadržajima te višenamjenski prostor. Dom služi za svećenike koji su zbog mirovine ili bolesti prekinuli službu, pa tako svaki dobiva na raspolaganje vlastiti apartman od 50 "kvadrata" u kojemu se nalaze radna i spavaća soba, kupaonica, čajna kuhinja i balkon. Osigurana im je i hrana, medicinska njega, duhovni i rekreativni prostor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još prilikom blagoslova Doma, kardinal Puljić je zamolio HBOR za strpljivost pri vraćanju duga te izrazio nadu da će Vijeće ministara BiH barem pomoći izgradnju Svećeničkog doma na način da oprosti polovinu iznosa koji treba platiti za PDV.

"Zahvalivši ponajprije dragom Bogu, koji je dao blagoslov u pripremi i gradnji, uputio je izraze zahvalnosti dijecezanskom kleru koji je shvatio važnost ovoga projekta. Posebnu zahvalnost za pomoć izrazio je Vladi Republike Hrvatske koja je Vrhbosanskoj nadbiskupiji odobrila dizanje kredita u HBOR-u te predao zahvalnicu izaslaniku Vlade dr. Radovanu Fuchsu, ministru za znanost, obrazovanje i sport.", stajalo je u Katoličkom tjedniku koji je objavio tekst o otvorenju Doma.

I SDP-ova vlada plaćala rate

"Vrhbosanska nadbiskupija nije u mogućnosti namiriti ratu kredita ne samo poradi sveopće ekonomske krize, već ponajprije iz razloga nužne prenamjene dotada raspoloživih sredstava uslijed poplava koje su zadesile područje, a u kojima je intenzivno stradalo dvadeset župa Vrhbosanske nadbiskupije", napisao je krajem 2014. godine tadašnji ministar Boris Lalovac tražeći od vlade da  Vrhbosanskoj nadbiskupiji uplati nos od 425,042 eura kao pomoć pri podmirenju rate kredita!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara