Plenković: Želimo Slavoniju učiniti još boljom

Plenković: Želimo Slavoniju učiniti još boljom
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

PREDSJEDNIK vlade Andrej Plenković rekao je u Vukovaru da je provedba projekta vezana uz Slavoniju, Baranju i Srijem sve kvalitetnija i konkretnija.

"Jako je važno da u idućoj financijskoj perspektivi EU-a na temelju teritorijalne strategije omogućimo još konkretnije operativne programe kako bismo poruku ravnomjernog regionalnog razvoja onih dijelova Hrvatske kojima je potrebna dodatna financijska injekcija, dodatni investicijski zamašnjak zbog novih radnih mjesta, zbog demografske revitalizacije, zbog ostanka naših ljudi u Slavoniji, učinili još boljom u desetljeću koje je pred nama", rekao je Plenković.

11,3 milijarde kuna za projekt

Nakon sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem rekao je da je od ukupno 18,5 milijardi kuna namijenjenih tom projektu ugovoreno 11,3 milijarde kuna, a isplaćeno 4,5 milijarde kuna po konkretnim projektima.

Odgovarao je i na pitanja novinara o tijeku sastanka s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom rekavši da su razgovarali o naporima vlade usmjerenima na razvoj grada Vukovara, a, među ostalim, i o procesuiranja ratnih zločina.

"Što se tiče pitanja ratnog zločina, dotakli smo ih se vrlo kratko. Ponovili smo da su, kada je riječ o mandatu ove Vade, nadležna tijela policije i državnog odvjetništva učinila više nego godinama prije", rekao je Andrej Plenković.

Na pitanja novinara odgovarao je i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Darko Pavić koji je rekao da se od ugovorenih 11,3 milijarde kuna, 2,8 milijardi kuna odnosi na projekte u Vukovarsko-srijemskoj županiji dok se na Grad Vukovar odnosi nešto više od milijardu kuna.

"Vlada je kanalizirala novčana sredstva u Slavoniju koju europski fondovi mijenjaju na bolje", poručio je Pavić.

Želimo da projekt Slavonija, Baranja i Srijem ima svoje istaknuto područje

Po njegovim riječima, hrvatsko predsjedanje EU-om vjerojatno će se zatvoriti donošenjem proračuna EU-a za iduće sedmogodišnje razdoblje u iznosu većem od tisuću milijardi eura.

"Unutar toga želimo da projekt Slavonija, Baranja i Srijem ima svoje istaknuto područje, a podloga za to je izrada teritorijalne strategije za Slavoniju, Baranju i Srijem koju smo upravo danas lansirali", naveo je Pavić.

Nakon sjednice Savjeta dodijeljena su 22 ugovora ukupne vrijednosti 690 milijuna kuna od kojih je 480 milijuna kuna namijenjeno upravo za područje Slavonije, Baranje i Srijema.

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem osnovan je 8. ožujka 2017. kao savjetodavno tijelo na području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru "Projekta Slavonija, Baranja i Srijem" kojim je osigurano 2,5 milijarde eura (18,75 milijardi kuna) iz europskih fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija.

Do sada su sjednice Savjeta održane u Osijeku, Požegi, Slavonskom Brodu, Virovitici, Vinkovcima, Belom Manastiru, Pakracu, Novoj Gradiški i Orahovici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara