Plenkovićev špijun držao čudnu prezentaciju u HDZ-u

Plenkovićev špijun držao čudnu prezentaciju u HDZ-u
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

U HDZ-u se danas održala presica kakva se već dugo ne pamti. Kao odgovor na ankete prema kojima HDZ i bivši HDZ-ovac Darko Milinović vode mrtvu trku, Plenkovićev špijun Robert Kopal držao je prezentaciju s HDZ-ovom anketom prema kojoj ta stranka nad Milinovićevom nezavisnom listom ima veliku prednost. 

To je istraživanje za HDZ provela agencija Prizma, a prema njemu će izlaznost na izbore biti 54 posto te će za HDZ glasati 45,5 posto glasača, dok će za Nezavisnu listu bivšeg HDZ-ovca, župana Darka Milinovića, glasati 14,8 posto glasača.

Voditelj Odjela za analitiku i članstvo HDZ-a, kako se službeno zove taj odjel, Robert Kopal izjavio je na konferenciji za novinare kako su se na iznošenje rezultata ovoga istraživanja u stranci odlučili "isključivo zato što je jučer iznesen rezultat koji značajno odstupa od onoga što je istina", ističući kako tu nije riječ o statističkoj pogreški koja se uvažava.

Kopal vrtio slajdove i pričao kako je njihova anketa napredna jer računa i neodlučne 

Kopal je u središnjici doslovno vrtio slajdove prezentacije ankete prema kojoj HDZ uvjerljivo pobjeđuje u Lici, za razliku od jučer objavljene ankete agencije Promocijaplus prema kojoj će Milinović i HDZ voditi vrlo neizvjesnu trku.

Prema tom istraživanju agencije Promocijaplus, listu HDZ-a bira 28,1 posto ispitanika, dok Milinovićevu listu podržava 24,2 posto anketiranih.

Kopal ističe da se rezultati istraživanja uvelike razlikuju od rezultata koji su objavljeni sinoć zbog toga što HDZ-ovi analitičari, tvrdi, primjenjuju "dodatne prediktivne metode i uključuju razdiobu neodlučnih u anketama".

Prema predstavljenim projekcijama, na izborima u Ličko-senjskoj županiji HDZ će dobiti 45,5 posto glasova, slijedi SDP s 15,7 posto, zatim Nezavisna lista Darka Milinovića 14,8 posto, HSP 9,2 posto, Živi zid 8,6 posto, dok će ostali zajedno ostvariti 6,4 posto. 

Pretočeno u mandate, Kopal predviđa da će HDZ dobiti 15 mandata, s mogućnošću njih 17, Milinovićeva lista pet, a SDP pet ili šest mandata u Županijskoj skupštini.

HDZ u kampanji potrošio 119 tisuća kuna, SDP 33.500 kuna, za Milinovića se još ne zna 

Inače, HDZ je u kampanji za prijevremene izbore u Lici, odnosno za skupštinu Ličko-senjske županije, potrošio 119 tisuća kuna, pokazuje preliminarno financijsko izvješće koje je ta stranka objavila u ponedjeljak prijepodne, a koliko je potrošila nezavisna lista ličkog župana Darka Milinovića trebalo bi se znati do kraja dana.

Noćas u ponoć istječe rok do kojega izborni sudionici, a u Lici ih je devet, moraju objaviti financijska izvješća o prihodima i rashodima, o donacijama i o ostvarenim popustima za medijsko oglašavanje. Prema dostupnim podacima, svoju su obvezu već ispunili SDP, koji je na kampanju potrošio oko 33.500 kuna, stranka Milana Bandića, koja je potrošila nešto preko 18 tisuća, te Živi zid - 9500 kuna.

HDZ-ova izvješća otkrivaju da u troškovima kampanje glavninu (više od 90 tisuća kuna) čine troškovi promidžbe, grafičkih i tiskarskih usluga te reprezentacije (19 tisuća), da je stranka imala samo jednog donatora, tvrtku iz Zagreba, i donaciju od 10 tisuća kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara