Plenkovićeva vlada namjerava uništiti tisuće malih tvrtki

Plenkovićeva vlada namjerava uništiti tisuće malih tvrtki
Foto: Hina

PLENKOVIĆEVA vlada odlučila je uništiti tisuće malih tvrtki. Naime, u sklopu izmjena poreza koje se najavljuju u posljednje vrijeme, predviđeno je i podizanje osnovice za članove uprave tvrtki prema kojima će minimalni trošak mjesečne plaće za svakog vlasnika - direktora tvrtke biti veći od 10 tisuća kuna mjesečno.

To si mnogi mali i mikro poduzetnici ne mogu priuštiti pa će biti prisiljeni ugasiti posao ili otvoriti tvrtku negdje preko granice. Također, otežava se situacija poduzetnicima koji tek kreću u posao jer će već u prvom mjesecu poslovanja morati osigurati novac kako bi pokrili trošak plaće od preko 10 tisuća kuna.

Prijedlog je trenutno u javnoj raspravi u kojoj se može sudjelovati putem sustava e-građani, a u obrazloženju se navodi da se dizanjem osnovice žele “spriječiti zlouporabe propisa”.

“Ovim člankom se povećava koeficijent s 0,65 na 1,1 koji se množi s prosječnom plaćom kako bi se utvrdile mjesečne osnovice za obračun doprinosa za osiguranika koji s poslodavcem ima ugovoren rad u punom radnom vremenu koji je istodobno kod poslodavca član uprave trgovačkog društva ili izvršni direktor trgovačkog društva ili upravitelj zadruge zbog sprječavanja zlouporabe propisa”, stoji u obrazloženju.

"Ako je cilj da male tvrtke propadnu, onda ste na pravom putu"

Komentari građana koji su se uključili u javnu raspravu su vrlo negativni.  

“Povećanje koeficijenta za obaveznu plaću direktora i članova uprave koje rezultira bruto 2 plaćom većom od 10.000 kuna koje predviđa ovaj nacrt prijedloga zakona, mjera je koja se može katastrofalno odraziti na poslovanje najranjivijih malih tvrtki, prvenstveno: onih koje loše posluju, onih koje posluju u neprofitabilnim djelatnostima, onih koje su na početku svog poduzetničkog puta i ozbiljnije prihode očekuju tek u budućnosti itd.

Čemu, primjerice, opcija pokretanja j.d.o.o.-a za 10 kuna ako već prvi i svaki sljedeći mjesec njegov pokretač mora uprihoditi više od 10.000 kuna. Otkud ideja da svaki poduzetnik (a pogotovo pojedinac) može sebi mjesečno osigurati plaću koja je na razini prosječne? Svi ispodprosječni mogu slobodno zatvoriti tvrtke uz novu mjeru. Koliko iskustva u poduzetništvu imaju osobe koje su predložile ovu mjeru?

Na kraju - gledano iz perspektive političara - što mislite kako će ova mjera djelovati na poziciju Hrvatske na ljestvici konkurentnosti kad je u pitanju poslovanje?” stoji u jednom od komentara.

Građani uglavnom upozoravaju da će dizanje osnovice dovesti do gašenja tvrtki.

“Povećanje osnovice za članove uprave trgovačkog društva dodatni je uteg za mikro i mala društva koja jedva spajaju kraj s krajem. Ako vam je cilj da ta društva propadnu, da vlasnici, direktori i njihovi radnici završe na burzi ili da se odsele iz RH, onda ste na pravom putu. Ukoliko ste željeli izjednačiti osnovice za osiguranike, mogli ste smanjiti doprinose s osnova samostalnih djelatnosti... Ovako pod krinkom izjednačavanja i pravednosti dodatno punite državni proračun. Vidimo da ste za smanjenje doprinosa na plaću za 0,7 % izračunali uštede za poslodavce, no kada se radi o povećanju doprinosa, ne vidimo da ste izračunali te dodatne troškove poslodavcima. Žalim sve one naivce koji su pootvarali j.d.o.o. društva u RH nadajući se malim troškovima poslovanja”, komentira jedan od građana.

Još jedan komentator upozorava da  tvrtke s temeljnim kapitalom od 10 kuna postaju besmislene te da se time otežava ulazak u posao.
 

“Znači 'pro entrepreneur' vlada predlaže izmjene kojima u biti obeshrabruje potencijalne poduzetnike da uopće ulaze u te vode s obzirom da trebaju osigurati 10.000 kn prvi mjesec, pa i sve ostale da si isplate minimalnu plaću. Zaludu onda otvaranje firme od 10 kn.”

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara