Plenkoviću, je li Zdravko Marić nesposoban ili samo glumi?

Plenkoviću, je li Zdravko Marić nesposoban ili samo glumi?

Foto: Hina, Index

MAGISTRE Plenkoviću, privremeno na funkciji predsjednika vlade Republike Hrvatske, čini se da s ministrom Zdravkom Marićem imate jedan ozbiljan problem. Ministar Marić je u vladu, i to još prošlu, došao s mjesta "izvršnog direktora za strategiju i tržište kapitala" koncerna Agrokor.

Dakle, nije radio na blagajni, nije rezao salame, nije bio skladištar, a nije se ni u upravi bavio pitanjima dobave robe ili uspostavom logističkog lanca. Bavio se, laički rečeno, novcem. Parama. Penezima. Lovom. Ili kako god hoćete.

Da objasnimo, možda ste propustili lekciju, magistre Plenkoviću, što je tržište kapitala. HANFA je napisala lijep priručnik, gdje u uvodu kaže: "Vjerojatno ste čuli za tržište kapitala. Sigurno ste gledali holivudske filmove o Wall Streetu, čuli ste za burzu, pa možda čak i trgovali nekim popularnim dionicama. Tržište kapitala dio je šireg, financijskog tržišta i sastoji se od trgovine financijskim instrumentima na uređenom tržištu (popularno nazivanom burza) i izvan njega."

Znate li što to znači? Da je posao ministra Marića u Agrokoru bio upravo da maše bilancom i drugim financijskim izvješćima Agrokora kako bi od banaka i drugih financijera dobio novac sa što manjim kamatama. Banke, razni fondovi i slični velikim firmama kao što je koncern Agrokor posuđuju novac po raznim kamatama i raznim uvjetima – pa ako poslovanje dobro ide i "puni ste k'o brod", onda dobivate novac za daljnji razvoj po odličnim uvjetima, ako je loše, onda u vas ulažu samo takozvani fondovi rizičnog kapitala ili još gore, lešinarski fondovi.

Marić je radio u Agrokoru kada je muljanje bilo u tijeku

Vidite problem, magistre Plenkoviću? Prema objavljenom izvješću, ukupni kapital Agrokora nakon revizije umanjen je za 21,7 milijardi kuna i to u razdoblju od kraja 2014. do kraja 2016. godine. Stvarni rezultat kompanije u 2015. godini bio je minus od 1,2 milijarde kuna, iako su Todorić i uprava prikazali dobit od 3,6 milijardi. Prema imovinskoj kartici, ministar Marić bio je zaposlenih Agrokora od 23. siječnja 2012. do 22. siječnja 2016. godine.

Zdravko Marić po funkciji zaista nije bio čovjek koji je radio bilancu Agrokora, on je čovjek koji je koristio podatke Agrokora kako bi došao do kapitala za razvoj. Ali Zdravko Marić je ugledan doktor ekonomskih znanosti, godine 2008. obranio je doktorsku disertaciju na temu "Utjecaj izravnih inozemnih ulaganja na produktivnost hrvatskih poduzeća". Ima objavljene radove, usavršavao se u struci. I kako je moguće da takav jedan stručnjak s diplomom fakulteta i doktoratom nije našao ništa sumnjivo u firmi u kojoj je radio? Da su mu financijski izvještaji, bilance, godišnja izvješća i ostalo bili savršeno vjerodostojni?

Govorimo o napumpanom kapitalu u milijardama, nečemu što se događalo zasigurno u vrijeme kada je Marić bio u Agrokoru, nisu mogli sve to napumpati prošle godine. Marić je uredno predstavljao kompaniju partnerima, tražio kapital, držao prezentacije i sve ostalo, a nije ništa posumnjao? Baš ništa, a tako veliki stručnjak? Ako radite blizu uprave firme, obično saznate manje-više sve. Ne baš u kunu, ali velike muljaže gotovo je nemoguće skriti stručnjaku.

Je li se ministar Zdravko Marić pravio naivan ili je sve znao?

E, sad, postoje dva rješenja: ili je Zdravko Marić simpatičan, no potpuno naivan i ne baš najbolje za praksu vješt stručnjak (ima i takvih, super u teoriji, a u praksi ne vide planinu ispred sebe) koji je vjerovao papirima koji su mu dolazili od kolega i nije ništa sumnjao. Ili, a to je lošije - nešto mu je bilo sumnjivo, da ne kažemo nešto gore, ali je šutio. Jer plaća je bila dobra, položaj isto, pa zašto bi mutio vodu ako sve fino ide.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vidite, magistre Plenkoviću, odgovornost premijera je upravo u tome što je uzeo ministra koji:
nema pojma o nepostojećim milijardama u firmi u kojoj radi na direktorskom mjestu, ili
ima pojma, ali se pravi naivan.

Odgovor, odnosno odabir između a) i b) problem je ministra Zdravka Marića koji će kad-tad to morati reći i javnosti, ali i USKOK-u, ali problem premijera je taj što po svaku cijenu drži tog istog ministra Marića, makar ga je sve teže pravdati.

Sjetimo se samo što je bilo dan prije objave izvješća.

Nedavno ste, magistre Plenkoviću, rekli kako su konzultacije oko Agrokora počele u siječnju, nastavile se u veljači i ožujku, sve do donošenja Lex Agrokora. Ako su konzultacije počele u siječnju, kako je onda Zdravko Marić mogao 26. siječnja izjaviti: "Ne vjerujem u bankrot Agrokora, to je dobra kompanija." Pregovori su počeli, a Agrokor je još "dobra kompanija"? Zašto su onda uopće počeli? Ili su nekim čudom konzultacije počele eto 27. ili 28. siječnja, baš nakon ministrove izjave? Što ako je netko temeljem te informacije ministra o "dobroj kompaniji" kupio ili prodao dionice firmi u sklopu koncerna Agrokor (nekima se trguje na burzi)?

Pitanje, čini se, više ovdje nije Marić - nego Plenković i cijela vlada. Sve, ali sve je ustalo u borbu za jednu u suštini privatnu trgovačku firmu. Bivšeg visoko rangiranog djelatnika Agrokora Zdravka Marića očajnički se drži na mjestu ministra, donose se posebni zakoni za taj Agrokor, ministri brane svim snagama državno preuzimanje Agrokora, a iza svega premijer Plenković pokušava tu čudnu simbiozu Agrokora i vlade održati po svaku cijenu u komadu.

Koji su vam motivi magistre Plenkoviću?

Doznali smo jučer i da se Ante Ramljak sastao s predstavnikom Knighthead Capitala prije nego što je izglasan Lex Agrokor i prije nego što je imenovan za povjerenika, što je objavljeno tek 6. travnja.

Netko će morati objasniti sve te čudne podudarnosti. Ako se ovako nastave otkrivati "slučajnosti", magistre Plenkoviću, Agrokor bi vas mogao stajati i položaja. Niste nedodirljivi. U demokraciji i vi i ministrica Martina Dalić i povjerenik Ramljak moraju odgovarati na pitanja. I odgovarati za svoje postupke.

Usput, jeste li kada vidjeli hobotnicu u mreži, magistre Plenkoviću? Najčešće se upetlja do kraja kada se pokuša izvući iz mreže. I onda je ulove.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara