Plenkoviću, danas je prekasno, Dalmacija je izgorjela jučer

Plenkoviću, danas je prekasno, Dalmacija je izgorjela jučer

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell, Hina

JUČER je gorjelo u Šestanovcu, a onda je sinoć planulo u Tugarama iznad Omiša. Pod okriljem noći i uz pomoć jake bure koja danima puše, vatra se brzo širila prema Splitu. Već ujutro je bilo jasno da Dalmaciju čeka dan iz pakla.

Dok su očajni građani kantama polijevali kuće vodom, a slabo opremljeni vatrogasci im pokušavali pomoći, predsjednica je mislila što će naručiti za jesti u Austriji.

Dok se vatra širila prema Splitu, predsjednica je naručila večeru. Dok je vatra ulazila u Split, HDZ je tvitao o pobjedi na izborima. Vlada je cijelo jutro tvitala o Plenkoviću, požara su se sjetili tek popodne. Iznimku su tek činili Krstičević i Božinović koji su se tek popodne, ali hajde nećemo sitničariti, pojavili na terenu.

Premijera smo čuli tek navečer i to prvo u Dnevniku HTV-a. Dok je Dalmacija gorjela, dok su ljudi molili pomoć, dok su vatrogasci govorili da nemaju vode i kamione, dok su kantama zalijevali vatru,  on je govorio: "Činimo sve, uz veliku zahvalnost vatrogascima i svima koji pomažu, pripadnicima Hrvatske vojske koji su se uključili. Ako se požari nastave i ako bude potrebno, i ako tako procijene naše službe, naravno da ćemo iskoristiti kvalitetne odnose koje imamo s drugim zemljama i iskoristiti mehanizme civilne zaštite te obrane od požara na europskoj razini kako bi nam eventualno pritekle u pomoć druge zemlje kao što i mi znamo često pomoći drugima".

A nešto kasnije stiglo je i priopćenje iz Vlade. Dok je u Splitu bilo pakleno, obavijestili su nas da će Plenković sutra ujutro nazočiti sastanku Kriznog stožera u prostorijama Splitsko-dalmatinske županije u Splitu.

Plenković je poput policije u američkom filmu koja dođe baš na kraju, kad je negativac savladan, a glavni junak umoran i jedva živ, ranjen, leži na podu.

"Donijet ćemo neke odluke koje će ići u smjeru stabilizacije situacije", tijekom večeri je izjavio Plenkovićev ministar Božinović.

Gospodo, hvala vam lijepa. Sutra je prekasno. Dalmacija vas je trebala danas.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara