Plenum Filozofskog fakulteta PROTIV prijedloga ugovora o suradnji s KBF-om

Plenum Filozofskog fakulteta PROTIV prijedloga ugovora o suradnji s KBF-om

Foto: Index

NA FILOZOFSKOM fakultetu u Zagrebu tjednima traju polemike oko ugovora između Filozofskog i Katoličko bogoslovnog fakulteta. Prema tom ugovoru, fakulteti bi imali zajedničke dvopredmetne studije, a na Filozofskom smatraju kako bi to išlo isključivo na štetu njihovih studenata.

Zbog svega je podnesena i prijava pučkoj pravobraniteljici, a spominje i mogućnost nove blokade.

Tijek plenuma:

22.30 Na plenum je stigla i smijenjena prodekanica Branka Galić.

22.25 Plenum je glasao 'protiv' prijedloga ugovora o suradnji s KBF-om.

22.15 Slijedi glasanje o tome prihvaća li plenum prijedlog ugovora o suradnji s KBF-om.

22.10 Završila je rasprava o suradnji s KBF-om.

21.40 Još 30 ljudi će dobiti priliku govoriti u raspravi, a potom će plenum glasati o stavu prema ugovoru između Filozofskog i Katoličko bogoslovnog fakulteta.

21.25 "Ovo je nasilan čin, a osobito način kako se nastoji uvesti integracija", rečeno je.

21.11 Sudionik plenuma s KBF-a upitao je prisutne je li književnost znanost, dvoranom se prolomilo glasno negodovanje. Pitanje je postavljeno nakon što je dovedena u pitanje znanstvenost teologije.

21.10 Sudionik plenuma s KBF-a kazao je kako smatra da nema diskriminacije. Za vrijeme njegovih opaski u dvorani je prisutan glasan žamor.

21.04 Po isteku prvih 45 minuta plenuma, pokrenuto je glasanje o nastavku rasprave. Nastavak je izglasan većinom.

20.59 "Plenum je jedino mjesto na Filozofskom gdje se može demokratski raspravljati o ovome", kazao je jedan od sudionika plenuma.

20.55 Više sudionika plenuma zagovara da se prvo glasa za ugovor, pa da tek onda ide rasprava.

20.50  "Dokle god Katoličko bogoslovni fakultet provodi diskriminaciju, treba se spriječiti suradnja s njim", kazao je jedan student, prenosi N1 putem Twittera.

20.45 "Ovdje se radi o političkom pitanju, a plenum je političko tijelo", dodao je moderator.

"Nije problem ugovora koliko je problem guranja ugovora. Nisu se radile analize niti su se provodila istraživanja", rečeno je.

20.40 Moderator plenuma upozorio je kako je spajanje "još jedan napad konzervativne klerikalne desnice".

20.30 Uvodni govornik kazao je kako tišina za raspravu sve govori, jer se već iscrpno raspravljalo na tribini prije.

20.25 U tijeku je rasprava o ugovoru integracije Filozofskog i Katoličko bogoslovnog fakulteta.

20.22 Pročitan je popis podrške kolega iz Hrvatske i iz regije.

20.20 Dopušteno je snimanje za potrebe dokumentarca novinara sa srednja.hr.

20.15 Dekan Vlatko Previšić zabranio je novinarima ulaz u dvoranu. Više novinara čeka pred Filozofskim fakultetom.

20.00 Dvorana VII u kojoj se održava plenuma ispunjena je do kraja.

19.55 Dvorana u kojoj se održava plenum popunjena je skoro do zadnjeg mjesta.

Popis najvažnijih argumenata protiv ugovora izdan je u novoj Skripti, a o svemu će se raspravljati i na plenumu, koji se održava večeras u 20 sati.

Na dnevnom redu plenuma večeras nalaze se:

1. Ugovor o integraciji FF-a i KBF-a
2. Smjena prodekanice za znanost i međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Branke Galić
3. Podrška studentskom pokretu u Beogradu u borbi protiv komercijalizacije obrazovanja
4. Sazivanje radnih grupa
5. Razno

Skripta: Niz problematičnih stavki

"Ugovorom se uvodi jedan dvopredmetni studijski program koji bi bio konkurentniji na štetu svih studenata koji nisu ili ne mogu biti dio tog dvopredmetnog studijskog programa zbog svog vjerskog opredjeljenja. Bilo koji dvopredmetni studijski program s odsjekâ koji su podržali ugovore mogao bi se kombinirati samo s jednim od četiri (!) studijska programa na KBF-u, i to studijem “Religijske pedagogije i katehetike” na kojem se školuju budući vjeroučitelji.

Vjeroučitelji se u školama ne zapošljavaju procedurom kojom se zapošljavaju ostali nastavnici, za njih ne vrijede natječaji koje škole raspisuju, već ih direktno postavljaju crkvene vlasti, koje ih jednako tako mogu povući s radnog mjesta ako procijene da ne šire u dovoljnoj mjeri crkveni nauk ili da su se ogriješili o kodeks kanonskog prava. Njima nije dovoljna diploma KBF-a da bi se zaposlili kao vjeroučitelji, nego moraju imati ispravu o „kanonskom mandatu“ (missio canonica), koju je izdao dijecezanski biskup, tj. Katolička crkva.

Tako bismo imali situaciju u kojoj Crkva postavlja direktno u škole vjeroučitelje i profesore hrvatskoga, povijesti, engleskoga jezika, njemačkoga jezika, na štetu drugih nastavnika koji se prijavljuju na redovni natječaj".

Studenti nisu u ravnopravnom položaju

"Za prijavu na “motivacijski postupak” (čit. prijemni ispit) na KBF-u potrebno je priloži-ti dva dokumenta: potvrdu o krštenju i preporuku župnika (te potvrdu o uplati).

Prema “Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i viskokom obrazovanju” zabranjena je diskriminacija pristupnika po bilo kojoj osnovi, pa tako i vjerskoj. Upis na KBF nije usklađen s člankom 77, stavkom 2 istog zakona jer ne jamči ravnopravnost svih pristupnika bez obzira na vjeru, odnosno isključuje sve one studente koji nisu katolici. U iznimnim slučajevima veliki kancelar (koji je po hijerarhiji iznad dekana KBF-a) može uz molbu odobriti upis studenata drugih vjeroispovjesti ili ateista, a istovremeno veliki kancelar u iznimnim slučajevima može odobriti iz-ravan upis studenata katolika bez pristupanja “motivacijskom postupku”.

Za razliku od takvog diskriminacijskog postupka upis na FF nije uvjetovan ničijim osobnim autoritetom koji po svojim proizvoljnim stavovima odlučuje tko smije a tko ne smije studirati, već je određen po kvalifikacijskim uvjetima jednakim za sve", navodi se u zadnjem izdanju Skripte, koju možete pročitati ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara