Pleter - povijest uklesana u kamen

ŠTO JE to kameni ´hrvatski pleter´? Postoji li takav uopće ili je pleter pleter? Naime, pleter je geometrijski ukras koji nastaje prepletanjem vrpca (prutova). Među prve primjerke s pletenim uresom uklesanim u kamen ubrajaju se natpisi knezova Branimira i Muncimira iz 11. stoljeća!

Ovisno o broju vrpca ili prutova, pleter može biti dvopruti ili tropruti, a često je kombiniran i sa životinjskim i biljnim motivima. U predromaničko i romaničko doba (od 9. do 11. stoljća), pleterom su ukrašavani gotovo svi dijelovi starohrvatskih crkava - arhitravi, ciboriji, pluteji, okviri okana i vrata, zabati i crkveni namještaj, objašnjava u ogledu ´Povijest uklesana u kamenu´ mr. Željko Krnčević u reviji ´EC´. Najljepši primjerci nalaze se u crkvama u Biskupiji i Uzdolju pokraj Knina, u Ždrapnju i Žažviću pokraj Bribira, u Rižincima kod Solina, te u Splitu i Zadru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Primajući novu vjeru, Hrvati su u novoj postojbini gradili crkve i baštinili način ukrašavanja crkvenog namještaja od kamena. Naime, Hrvati su primali kršćanstvo upravo u vrijeme širenja moći franačkog kralja Karla Velikog (742-814), kada je ukrašavanje pleternom ornamentikom bilo rasprostranjeno u mnogim krajevima njegova kraljevstva.

Dugujemo li ´hrvatski pleter´ Velikom Karlu? Kako bilo da bilo, u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu rekonstruirane su i izložene najljepše kamene izrađevine urešene pleterom što nam daje za pravo govoriti o ´hrvatskom pleteru´, ma što to onda značilo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara