Plin iz "Južnog toka" kroz Srbiju do 2015. godine

Tekst: F.M.
Foto: AFP (Arhiva)

PLINOVOD "Južni tok", ključni ruski infrastrukturni projekt koji bi trebao očuvati rusku poziciju na europskom energetskom tržištu, trebao bi u Srbiji biti u funkciji najkasnije do kraja 2015. godine, rekao je za srpsku "Politiku" Sergej Jemeljanov, prvi zamjenik glavnog direktora "Gazprom eksporta".

Jemeljanov je podsjetio kako je osnovni sporazum o suradnji ruskog Gazproma i srpskog Srbijagasa za izgradnju Južnog toka potpisan 15. svibnja ove godine u Sočiju, dok je sljedeći korak osnivanje zajedničkog poduzeća koje će biti odgovorno za razvoj, gradnju i za rad srpskog dijela plinovoda u budućnosti. Struktura dionica, po zamjeniku direktora Gazprom eksporta, trebala bi biti 51 prema 49 posto u korist Gazproma.

"Sve ide po planu"

"Do sada je sve išlo po planu i ne vidim razlog za sumnju u uspeh izvršenja projekta. Očekuje se da će isporuka plina kroz plinovod početi krajem 2015. godine, barem u probnoj fazi”, rekao je Jemeljanov.

Detalji projekta bit poznati čim bude spremna studija izvodivosti za cijeli projekt, a u međuvremenu se može dati samo opće podatke, rekao je Jemeljanov. Planirani kapacitet Južnog toka je 63 milijarde kubičnih metara godišnje, podvodni dio bit će dugačak 900 kilometara, a spajat će obale Rusije u Bugarske.

Jemeljanov misli da je skepticizam onih koji ne vjeruju da će se graditi Južni tok neosnovan, te da je prioritet Gazproma plinovod ”Sjeverni tok”. Oba su plinovoda sastavni dijelovi nove arhitekture europske energetske sigurnosti i od vrhunskog su prioriteta za Rusiju i europske potrošače.

Južni tok i Nabucco

”Južni tok i europski plinovod Nabucco po Jemeljanovu nisu suprotstavljeni projekti. “Važno je imati u vidu da je Južni tok zasnovan na zdravoj ekonomskoj računici, financijskim mogućnostima i na čvrstoj bazi izvora, što Nabucco nema”, rekao je.

Nabucco je planirani projekt izgradnje plinovoda koji bi zaobilazio Rusiju i time prostor Europe učinio puno manje ovisnim o ruskom plinu. Tvrtke iz pet zemalja – Turske, Mađarske, Austrije, Bugarske i Rumunjske; namjeravaju graditi plinovod, ali projekt jedva da se pomaknuo s mrtve točke. Dijelom je u pitanju nesposobnost europskih tvrtki i vlada da se dogovore oko detalja, a dijelom i rezultat ruskih intervencija. Rusima izgradnja Nabucca (ime je dobio po operi Giuseppea Verdija) ni u kom slučaju ne odgovara.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor prije dva tjedna je na sastanku s ruskim premijerom Vladimirom Putinom izrazila zanimanje da Južni tok ide i preko Hrvatske.    

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara