Pliva proširila listu lijekova koje više ne proizvodi - obustavila proizvodnju penicilina, ambulante u panici

Pliva proširila listu lijekova koje više ne proizvodi - obustavila proizvodnju penicilina, ambulante u panici

INDUSTRIJA lijekova "Pliva" prestala je proizvoditi penicilin kojim je opskrbljivala hrvatske bolnice i ambulante. Zanimljivo je da taj antibiotik nije ni registriran u Agenciji za lijekove i medicinske proizvode, koja je je ukinula njegovu registraciju, javlja Slobodna Dalmacija.

Da bi se zadovoljile potrebe za tim lijekom, pokrenut je hitan uvoz generičke zamjene, ali iz Agencije još uvijek nema potvrde kada ona stiže. Kako objašnjavaju liječnici, penicilin se primjenjuje u liječenju bolesti kao što su gnojna angina, šarlah, upala sinusa, upala uha, difterije ili u slučaju infekcija nastalih nakon ugriza psa.

Pedijatri su najviše zabrinuti zbog prestanka proizvodnje jer je penicilin potreban u terapiji gnojne angine kod djece. U nekim hrvatskim ambulantama još postoje zalihe, dok se u drugima već osjeća kriza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pliva nije u mogućnosti osigurati redovitu opskrbu, što je Agencija znala

Kako ističe Tamara Pećarević Sušanj, Plivina direktorica komunikacija, tvrtka je o višemjesečnim teškoćama u opskrbi tržišta penicilinom obavještavala Ministarstvo zdravstva, HZZO i veledrogerije s kojima posluje. "Usprkos višemjesečnom traženju alternativnim rješenja nismo bili u mogućnosti osigurati redovitu opskrbu hrvatskog tržišta, o čemu smo obavijestili Agenciju koja je ukinula rješenje o stavljanju ovih lijekova u promet", pojasnila je Pećarević Sušanj.

Podsjećamo, otkad je "Plivu" preuzela farmaceutska tvrtka "Barr", nekoliko puta se dogodilo da ima problema s proizvodnjom. Tako je još u svibnju prošle godine objavila kako do kraja godine za domaće tržište neće proizvoditi čak 26 lijekova. Na toj listi nalazili su se i popularni lijekovi, poput Voltarena rapid, Geomycina te Plivita B9. Neki lijekovi, kao što su Euguclon za dijabetičare i Geokorton kapi, nisu ni vraćeni u prodaju.

Ig.M.
Foto: Inex (arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara