"Pljačkati se može ako si u izolaciji, a to zagovaraju oni koji plaše nestajanjem sira i vrhnja"

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić poslijepodne je boravio u Slavoniji gdje je u Gundincima na istoku Brodskoposavske županije u temelje nove školske sportske dvorane, vrijedne oko pet milijuna kuna, položio povelju o izgradnji.

U razgovoru s vodstvom te općine i čelnicima županije zauzeo se za osmišljavanje nacionalne strategije razvoja poljoprivrede koja bi domaće proizvođače učinila konkurentnima prije ulaska u EU.

"Europe se ne treba bojati. Oni koji govore da ulaskom u Europsku uniju neće biti sira i vrhnja, zavaravaju ljude jer im odgovara da Hrvatska ne uđe u asocijacije i ne prihvati nova pravila igre. Pljačkati se može ako si izoliran i ako se zakoni selektivno primjenjuju. Ulaskom u uniju zakon će biti jednak za sve", istaknuo je Mesić.

Dio programa potpore domaćoj poljoprivredi prije ulaska u EU, po Mesićevim riječima, moglo bi biti i osnivanje specijalizirane banke.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovarajući na novinarska pitanja o aktualnoj političkoj situaciji, Mesić je ocijenio kako Hrvatska u potpunosti surađuje s Haagom, no da će na večerašnjoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost upozoriti da vjerodostojnost treba dokazati procesuiranjem onih koji su pomagali u skrivanju i financiranju haških bjegunaca.

"Ivica Rajić dva je puta mijenjao identitet. Skrivao se u Hrvatskoj. Dobio 800.000 kuna da si kupi stan, a gone ga zbog ratnog zločina. Volio bih vidjeti radnika koji je dobio toliko novca. Treba vidjeti tko je to omogućio, to nije novac iz Finske, već poreznih obveznika koji imaju pravo znati kako se troši", istaknuo je Mesić.

Komentirajući Glavaševu inicijativu o osnivanju Hrvatskog demokratskog sabora Slavonije i Baranje, Mesić je kazao kako bi bilo bolje da je ta ideja plasirana prije godinu dana ili nekoliko mjeseci a da nije plasirana u izborne svrhe.

"Koliko će biti županija neka se razriješi u demokratskoj proceduri. Neprimjereno je istrčavati prije svakih izbora s prijedlogom kojim se privlače glasovi, a onda od toga ne bude ništa. Ne možemo dobiti regiju zato što netko želi biti "gaulajter" Slavonije. Za to moramo imati opći hrvatski konsenzus ", rekao je Mesić procjenjujući da to neće uzrokovati prijevremene parlamentarne izbore.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara