PMF bi uskoro mogao prestati s radom?

NAKON što je Sveučilište u Zagrebu dobilo 35 posto manje sredstava od onih koja su im bila obećana, Prirodoslovno-matematički fakultet mogao bi uskoro prekinuti održavanje nastave.

Odluka Senata Sveučilišta u Zagrebu zabrinula je predstavnike fakulteta jer neće imati novca za podmirenje dugova iz 2004. godine. Jedan od fakulteta koji ima milijunska dugovanja je i PMF.

"Zbog duga od 3,5 milijuna kuna, koliko naš fakultet duguje za struju, vodu, plin i troškove nužne za izvođenje, bili smo prisiljeni od 1. srpnja u potpunosti obustaviti plaćanje svih režija" - izjavio je za Novi list dekan PMF-a prof. dr. Dragutin Feletar.

"Nemoguće je planirati akademsku godinu i sve prateće troškove kada MZOS fakultetu nikad na vrijeme ne doznači sumu s kojom može raspolagati. Između ostalog, naše su školarine najjeftinije unutar našeg znanstvenog područja jer nam je jasno da bi mnogi kvalitetni studenti odustajali upravo zbog previsokog iznosa školarine, koji si ne bi mogli priuštiti" - dodao je dekan PMF-a.

Prorektor sveučilišta za poslovanje, prof. dr. Tihomir Hunjak, za Novi list je o problemu izjavio: "Sveučilište je, s obzirom na ono što je početkom godine u proračunu najavljeno, oštećeno u pojedinim stavkama. Najgore je to što su u protekla dva tjedna sredstva smanjivana nekoliko puta, i to najprije 10. srpnja za 10 milijuna, a zatim već 14. srpnja za još 4 milijuna. Pod takvim okolnostima jako je teško napraviti rebalans proračuna Sveučilišta."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara