Po Istri Ferrarijem jurio 100 km brže od dopuštenog, dobio 9000 kn kazne

Po Istri Ferrarijem jurio 100 km brže od dopuštenog, dobio 9000 kn kazne
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell, Google maps

IZ PU istarske izvijestili su o događajima koje su zabilježili tijekom vikenda te su izdvojili najvišu kaznu koju su ispisali temeljem novog Zakona o sigurnosti u prometu.

U petak oko 19:40 sati na čvoru Višnjan na Istarskom ipsilonu policijski službenici su kontrolom brzine kretanja vozila utvrdili da 48-godišnji hrvatski državljanin upravlja automobilom Ferrari, njemačke registarske oznake, iz smjera Nova Vas u smjeru Baderne, brzinom od 207 km/h, na mjestu gdje je ograničenje brzine 110 km/h.

Zbog počinjenog prekršaja vozaču je određena kazna u iznosu 9.000,00 kn, troškovi postupka od 500,00 kn i izrečena mu je zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije u trajanju od 1 mjesec.

Stanje sigurnosti u cestovnom prometu tijekom vikenda

Tijekom proteklog vikenda je na području PU istarske evidentirano 19 prometnih nesreća od kojih jedna prometna nesreća s poginulom osobom, 13 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i pet prometnih nesreća s materijalnom štetom.

U prometnim nesrećama jedna je osoba smrtno stradala, osam teško, a 13 je lakše ozlijeđeno.

Alkohol kao uzrok evidentiran je u tri prometne nesreće, dok je neprilagođena brzina kao greška evidentirana u pet prometnih nesreća.

Utvrđeno je 347 prekršaja, od kojih izdvajamo:

  • nepropisna brzina – 81 prekršaj
  • vožnja pod utjecajem alkohola – 35 prekršaja
  • nekorištenje sigurnosnog pojasa – 48 prekršaja
  • korištenje mobitela za vrijeme vožnje – 50 prekršaja
  • nepropisno pretjecanje – 35 prekršaja
  • ostali prekršaji – 98 prekršaja

Najviše prometnih nesreća prouzrokuju vozači koji voze brzinama većim od dopuštenih ili koji ne prilagode brzinu osobinama i stanju ceste, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila i tereta te gustoći prometa.

Na području Policijske uprave istarske od 1. siječnja do 31. srpnja 2019. zbog nepropisne ili neprilagođene brzine dogodilo se 127 prometnih nesreća u kojima je jedna osoba poginula, 15 je teško, a 74 lakše ozlijeđeno.

U navedenom razdoblju evidentirano je 9091 prekršaj prekoračenja brzine.

Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama koje se primjenjuju od 1. kolovoza 2019. za prekoračenje brzine propisane su visoke kazne. Tako je sada zbog prekoračenja brzine u naseljenom mjestu za više od 50 km/h od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine propisana novčana kazna u iznosu od 10.000,00 do 20.000,00 kuna ili kazna zatvora u trajanju do 60 dana.

U cilju smanjenja prometnih nesreća i njihovih posljedica na području Policijske uprave istarske 13. kolovoza od 15 do 20 sati provest će se prometna akcija "Kontrola brzine kretanja vozila".

Za vrijeme akcije pojačano će se nadzirati brzine kretanja vozila na cestama, a prema vozačima koji prekorače dopuštene brzine primjenjivat će se sankcije propisane zakonom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara