Pobjegao pakistanski bivši predsjednik optužen za ubojstvo Benazir Bhutto

Pobjegao pakistanski bivši predsjednik optužen za ubojstvo Benazir Bhutto

Foto: Getty Images

PAKISTANSKI sud je službeno izvijestio da je bivši predsjednik Pervez Musharraf, optužen za ubojstvo političke suparnice Benazir Bhutto 2007. godine u bijegu, te je oslobodio petoricu osumnjičenika povezanih s talibanima.

Sud je usto naredio zapljenu imovine bivšeg vojnog dužnosnika koji je trenutačno u Dubaiju.

"Potvrđujemo da je Musharraf u bijegu", rekao je novinarima predstavnik suda ispred zgrade zatvora Adiala u Rawalpindiju.

"Petorica osumnjičenika puštena su iz pritvora. Dvojica policajaca su osuđena na 17 godina zatvora svaki i globu od 500.000 rupija (4.000 eura) zbog propusta na mjestu zločina", dodao je.

Ubojstvo koje je zemlju odvelo u kaos

Ovo je prva presuda o tom ubojstvu koje se dogodilo prije deset godina i gurnulo zemlju u kaos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bhutto, dvaput birana za premijerku Pakistana i prva žena na vlasti u nekoj muslimanskoj zemlji u novije vrijeme, ubijena je u bombaškom napadu nakon predizbornog skupa u Rawalpindiju 27. prosinca 2007.

Musharrafov režim je odmah optužio vođu pakistanskih talibana. Bombaš samoubojica je bio petnaestogodišnjak iz Južnog Waziristana, uporišta islamističkih pobunjenika, pokazuje pakistanska istraga.

Musharraf je u dobrovoljnom azilu od ožujka 2016., kada mu je bilo dopušteno napustiti zemlju iz sigurnosnih razloga dok je čekao na suđenje.

Sada u statusu bjegunca, Musharraf može biti uhićen i izveden pred sud ako odluči vratiti se u Pakistan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara