Katalonski parlament dobio najmlađeg predsjednika u svojoj povijesti

Katalonski parlament dobio najmlađeg predsjednika u svojoj povijesti
Foto: Hina
 
KATALONSKI parlament, konstituiran u srijedu nakon izbora prošli mjesec, izabrao je za svog predsjednika zagovornika nezavisnosti Rogera Torrenta, koji će trebati odlučiti o eventualnom izboru Carlesa Puigdemonta za predsjednika vlade Katalonije na daljinu.
 
Torrent, kojeg mediji opisuju kao 38-godišnjeg politologa s hipsterskom bradom, najmlađi je ikad predsjednik katalonskog parlamenta, a dosad je bio zastupnik i gradonačelnik mjesta Sarria de Ter s 5 000 stanovnika. Mjesto se nalazi pored grada Girone, uporišta zagovornika nezavisnosti.
 
Sjednica parlamenta u srijedu, netipična zbog izostanka troje pritvorenih i petero novoizabranih zastupnika koji se nalaze u Belgiji, počela je odabirom novog predsjednika parlamenta. Torrent, član stranke Katalonska republikanska ljevica (ERC), izabran je odlukom 65 glasova, dok je 56 bilo protiv i devet zastupnika suzdržalo se od glasovanja.
 
Time je ERC zadržao mjesto predsjednika parlamenta u Barceloni budući da je od 2015. do raspuštanja vlade u listopadu tu funkciju obnašala Carme Forcadell iz ERC-a. Ona je zastupnica u novom sazivu parlamenta, a sa slobode se brani od optužbe za pobunu protiv Španjolske jer je u listopadu omogućila glasovanje o nezavisnosti.
 
Puigdemontu prijeti uhićenje u Španjolskoj
 
Torrenta su podržali zastupnici formacija za nezavisnost ERC, Zajedno za Kataloniju i Kandidatura narodnog jedinstva (CUP). Te tri stranke surađivale su od izbora 2015. pa sve do 27. listopada kada su u katalonskom parlamentu izglasale uspostavu samostalne republike Katalonije. Idući dan je španjolska vlada raspustila katalonsku vladu i parlament preuzevši izravno vlast u toj španjolskoj pokrajini te raspisala prijevremene izbore. Na njima su tri stranke za nezavisnost osvojile većinu mjesta u parlamentu, 70 od 135, te od srijede nastoje vratiti parlament i vladu pod svoju kontrolu. Odabir predsjednika parlamenta prvi je korak.
 
Bivši predsjednik vlade Carles Puigdemont, kandidat pobornika nezavisnosti za mjesto predsjednika vlade, nalazi se u Belgiji od 29. listopada kamo je pobjegao s još četvero članova bivše vlade. Optuženi su za pobunu protiv Španjolske te im povratkom u zemlju prijeti uhićenje. Oni u srijedu nisu sudjelovali u glasovanju u parlamentu.
 
Španjolski premijer zaprijetio da će zadržati kontrolu nad Katalonijom
 
Torrent će ispred katalonskog parlamenta trebati odobriti njegovu kandidaturu iz Bruxellesa, odnosno dopustiti glasovanje bez njegovog prisustva te moguće imenovanje dok nije u Barceloni. Tome se protivi španjolski premijer Mariano Rajoy koji treba dati mandat za sastavljanje vlade te stranke koje zagovaraju cjelovitost Španjolske, a i pravnici katalonskog parlamenta koje su konzultirale te stranke.
 
Trojica katalonskih zastupnika izabranih na izborima prošli mjesec, među njima bivši potpredsjednik vlade Oriol Junqueras, nalaze se u pritvoru pored Madrida zbog pobune i organiziranja referenduma o nezavisnosti suprotnog španjolskom ustavu. Oni su svoj glas delegirali zastupnicima prisutnima tijekom glasovanja u Barceloni pa su tako glasovali.
 
Inés Arrimadas, čelnica stranke centra Građani koja se protivi nezavisnosti Katalonije, zatražila je na početku rasprave da se razmotri odluka o dopuštanju delegiranja glasa pritvorenih zagovornika nezavisnosti, no delegiranje je odobreno. Stranka Građani osvojila je na izborima 21. prosinca najviše zastupničkih mjesta, 37 od 135, no niti uz potporu ostalih stranaka za cjelovitost Španjolske ne može doći do potrebne natpolovične većine od 68 mjesta potrebne za formiranje vlade. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara