Pobuna na HTV-u: Urednici zbog Hloverke odbili uređivanje emisija

Pobuna na HTV-u: Urednici zbog Hloverke odbili uređivanje emisija

IZNIMNO burno je bilo na današnjem sastanku Informativnog programa HTV-a, a na kojemu je glavna urednica Hloverka Novak Srzić obznanila čitav niz svojih ideja i zamisli, međutim one nisu pale na plodno tlo kod ljudi koji bi trebali raditi emisije Hrvatska uživo i Otvoreno. Na sastanku su pale i teške optužbe te je do daljnjeg upitan start navedenih emisija. Tri stvari su prelile čašu prekaljenoj ekipi koja četiri godine na svojim leđima nosi Hrvatsku uživo, pri tome mislimo na Sanju Mikleušević Pavić, Roberta Zubera, Lelu Knežević i Maju Sever. Navedenim urednicima je neprihvatljivo da se Sanju Mikleušević Pavić bez pravog objašnjenja miče iz emisije, da 26. kolovoza tek saznaju za novi koncept s kojim kreću pred kamere 1. rujna te da Hloverka Novak Srzić "preko medija reketari Mikleušević Pavić i Zorana Šprajca", kako tumače današnji članak objavljen u Nacionalu.

"Tužba HTV-a Hloverku nije spriječila da bude dobra s Vanjom Sutlićem"

Posebno ogorčena današnjim sastankom je Lela Knežević, koja je od početka Hrvatske uživo urednica tog projekta. Po Hloverkinoj zamisli, Knežević bi trebala postati jedna od urednica emisije Otvoreno, ali iza kamere, što smatra smiješnim. No, prije svega ju je ogorčila optužba Hloverke da je ona preko svog supruga Branimira Pofuka, urednika u Jutarnjem listu, medijski reketari putem navedenih novina.

"To se ona meni usudila reći nakon ovog skandaloznog članka u današnjem Nacionalu gdje se neviđeno blati Sanju i Zorana Šprajca. A ona je rekla da sigurno ne stoji iza ovog teksta u Nacionalu, jer je na sudu s Ivom Pukanićem. Pa ona je na sudu i s HRT-om pa to nije bila prepreka da bude jako dobra s Vanjom Sutlićem i da dobije jednu od najodgovornijih pozicija na HTV-u. Nakon što je pred svim urednicima izrekla ovako gnjusnu optužbu za mene i mog supruga, najavljujem da ću je sigurno tužiti", rekla nam je Lela Knežević.

Mikleušević Pavić: Ovo što prolazim je pravi mobbing

Danima se šuškalo kako će danas Hlo priopćiti Sanji Mikleušević Pavić da je skida iz emisije koju je utemeljila. Naravno da je tako i bilo. Po Hloverkinoj zamisli, Mikleušević Pavić bi se trebala priključiti Robertu Zuberu u njegovoj emisiji Misija, koja će se, kao i njegova istoimena rubrika iz Hrvatske uživo, baviti socijalno ugroženim slučajevima.

Hloverka je na iznimno burnom sastanku preseljenje Mikleušević Pavić pravdala time da smatra kako je Sanja bolja za socijalne teme nego za politiku i da će joj odlično pristajati novi koncept emisije, infotainment.

"Ovo što proživljavam posljednjih dana je pravi mobbing. Ne mislim da sam bogomdana i da vječno moram biti u jednom projektu. Samo ne želim da me se neargumentirano smjenjuje, dok mnogi drugi koji imaju niz afera prolaze neokrznuto. Ovo nije privatna televizija, ovo je javni servis i ne možeš ljude stavljati po osobnim simpatijama", rekla nam je ogorčena Sanja Mikleušević Pavić.

Zuber: Emisija o bolesnoj djeci i ljudima koji gladuju ne može biti "infotainment"

Pored svih ovih razloga, nekadašnja urednica Otvorenog smatra i kako je neprikladno da se ona gura u autorski projekt Roberta Zubera, koji je osmislio Misiju i njen je zaštitni znak. I Zuber i Mikleušević Pavić se slažu da emisija o bolesnoj djeci i ljudima koji nemaju što jesti ne može biti infotainment.

Zuber nam je rekao kako je na sastanku izrazio svoje nezadovoljstvo najavljenim konceptom te time što bi za deset dana morao voditi emisiju za koju nema ekipu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom trenutku Sanja se ne osjeća ugodno u Misiji, a niti meni nije jasan koncept dva voditelja. Apsolutno mislim da emisija o ljudima koji nemaju što za jesti ne može biti infotainment", rekao nam je Zuber.

Maja Sever: Poručujem urednicima da su ljudskost i kolegijalnost novinarske vrline

Vrsna reporterka i urednica Maja Sever je trebala uređivati i voditi Hrvatsku uživo, ali je to odbila i zatražila da je vrate na mjesto reportera.

"Napisala sam kratko pisamce od dva reda, u kojemu stoji da nisam spremna udovoljiti zahtjevima svojih urednika nakon što me 26. kolovoza obavijeste da radim emisiju 1. rujna te sam zamolila da me vrate u reportere. Kako da radim kad su uništili i protjerali cijelu novinarsku ekipu. S druge strane, ne mogu reći - Sanja Mikleušević neće raditi emisiju pa neću ni ja, ali mislim da nije u redu to što njoj čine. Poručujem našim urednicima da su ljudskost i kolegijalnost vrline novinara", rekla nam je Maja Sever.

Bago neće uređivati Otvoreno ako će biti četvero voditelja

Hloverka je vođenje Hrvatske uživo namijenila i Nensi Blažević, a što je urednica Podnevnog Dnevnika odbila. Poslije se moglo čuti kako je Hloverka rekla kako u tom slučaju Nensi Blažević (poznatija kao Brlek) neće voditi niti Podnevni Dnevnik.

Mislav Bago, aktualni urednik Otvorenog je navodno poslao pismo čelništvu Informativnog programa u kojemu ih obavještava kako nema namjeru voditi Otvoreno ako će biti četvero urednika kako to Hloverka planira, jer to smatra degradacijom ove emisije. Bago se tek vraća iz Pekinga u kojemu je izvještavao s Olimpijskih igara pa se danas nije mogao dobiti njegov komentar.

Većina urednika se prisjetila kako su u doba vladavine Marije Nemić pili kavu s Hloverkom Novak Srzić koja se tada bunila protiv istih onih stvari koje sad sama radi te kako je više uopće ne poznaju, jer se promijenila. Danas se po hodnicima Prisavlja uglavnom pričalo o tome kako se godinama ponavlja ista stvar te kako je vrijeme da konačno netko digne glas protiv ovakvog načina rada.

J.B.
Foto: K.H./Novi List

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara