Pobunjenici slave: Uz pomoć savezničkih zračnih snaga preuzeli kontrolu nad Adžabijom

Foto: AFP

LIBIJSKI pobunjenici su uz pomoć zračnih snaga zapadnih saveznika danas preuzeli kontrolu nad gradom Adžabijom.

BBC-jev dopisnik je javio da pobunjenici opet kontoliraju grad te da slave i pucaju u zrak. Podsjećamo, Gadafijeve snage su u prošlotjednom snažnom prodoru zauzeli grad koji je već bio u rukama pobunjenika.

Današnji proboj uslijedio je nakon sedme noći savezničkog bombardiranja koje je noćas, kako javlja BBC-jev novinar, bilo vrlo snažnije.

Snažne eksplozije jutros zatresle predgrađe Tripolija

Nekoliko snažnih eksplozija potreslo je predgrađe glavnog grada Libije Tripolija u subotu rano ujutro.

Lokalni stanovnik je rekao AFP-u da su se eksplozije dogodile u istočnom predgrađu Tripolija, Tajuri, koju su saveznici još ranije bombardirali i u kojoj se nalazi više vojnih baza.

SAD je izvijestio da su napadi saveznika na Gadafijeve snage oslabili njegove mogućnosti da upravlja svojim resursima te da SAD uskoro kontrolu nad operacijom prosljeđuje NATO-u.

Gadafi promaknuo sve vojnike i policajce

U međuvremenu je Moamer Gadafi promaknuo sve pripadnike svojih oružanih snaga. Kako je jučer objavila libijska državna televizija, "brat vođa revolucije donio je odluku o promaknuću svih pripadnika oružanih snaga koji su sada u njegovim različitim vojnim jedinicama, zbog njihove herojske i odvažne borbe protiv križara i napada kolonijalista".

Televizija nije precizirala o kakvim se promaknućima radi ni hoće li pripadnici Gadafijevih snaga sigurnosti biti dodatno plaćeni.

Američki predsjednik Barack Obama je novinarima priopćio da će se u ponedjeljak očitovati o američkoj strategiji za Libiju. Odnosno, iznijeti sve što se dosad dogodili te vodstvo akcije prepustiti NATO-u.

Dok dio svijeta podupire intervenciju saveznika, ostatak sa skepsom promatra ili prosvjeduje protiv "još jedne u nizu intervencije potaknute naftnim bogatstvom napadnute zemlje". Protiv intervencije zapadnih saveznika se prosvjeduje u više arapskih zemalja, SAD-u i Francuskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara