Pocar: Završetak suđenja na ICTY-u možda krajem 2009.

PREDSJEDNIK Haškog suda Fausto Pocar rekao je u četvrtak kako bi Sud mogao dovršiti suđenja za ratne zločine do kraja 2009. ukoliko se steknu uvjeti, posebice ukoliko bi u bliskoj budućnosti bili uhićeni glavni odbjegli optuženici Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Ako Karadžić i Mladić "budu uhićeni u skoroj budućnosti tada bi bio moguć završetak svih suđenja krajem 2009.", rekao je Pocar Vijeću sigurnosti UN-a podnoseći redovito polugodišnje izvješće o izlaznoj strategiji Haškog suda (ICT).

Pocar, od nedavno predsjednik ICTY-ja, suglasio se sa svojim prethodnikom Theodorom Meronom kako Sud neće moći dovršiti sva suđenja do kraja 2008. kako je Vijeće sigurnosti ranije predvidjelo u svojoj rezoluciji o izlaznoj strategiji Suda nego da će ući duboko u 2009.

On je istaknuo Vijeću sigurnosti kako Haški sud "ne može zatvoriti svoja vrata" dok Karadžić i Mladić koji su u bijegu već deset godina ne budu privedeni pravdi.

Glavna tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte, koja je također Vijeću sigurnosti podnijela izvješće o radu Tužiteljstva, je kazala novinarima kao Haški sud neće završiti svoj rad prije nego bude sudio Karadžiću i Mladiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pocar je također rekao da će završetak suđenja 2009. ovisiti o tome kako glatko će teći suđenja s više optuženih te o prepuštanju slučajeva niže i srednje rangiranih optuženika pravosuđima zemalja bivše Jugoslavije, dvije mjere na kojima Sud inzistira kako bi ubrzao svoj rad.

On je ipak kazao kako Haški sud ostaje predan izlaznoj strategiji kojom je predviđeno da završi svoj ukupni rad 2010.

Za ubrzavanje rada Haškog suda važno je i prepuštanje suđenja niže i srednje rangiranim dužnosnicima osposobljenim pravosuđima zemalja bivše Jugoslavije.

Do sada je Hrvatskoj prebačen jedan slučaj s dva optužena, a dva slučaja Bosni i Hercegovini s tim da se još odlučuje o zahtjevima Tužiteljstva da se daljnih 12 slučajeva s 20 optuženih prepusti domaćim sudištima, rekao je Pocar.

Del Ponte je navela kako Tužiteljstvo priprema prepuštanje slučajeva u kojima još nije nikoga optužilo Hrvatskoj, SCG, Makedoniji i BiH, a da će pravosuđa tih zemalja odlučiti hoće li dovršiti istragu i nekoga optužiti.

Pocar i Del Ponte su rekli kako je osim hvatanja Karadžića i Mladića važno osigurati uhićenje još četiri od ukupno šest odbjeglih optuženika iz Republike Srpske i Srbije i Crne Gore. Del Ponte je izjavila da su Karadžić i Mladić i još tri optuženika u dosegu vlasti RS-a i SCG-a dok se jedan krije u Rusiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara