Počela javna rasprava o Džamonjinu projektu džamije u Rijeci

O IDEJNOM projektu islamskog centra u Rijeci autora kipara Dušana Džamonje i arhitekata Darka Vlahovića i Branka Vučinovića danas je u organizaciji gradskog odjela za urbanizam počela javna rasprava na koju su pozvani predstavnici javnih ustanova i riječki gradski vijećnici.

Ponovljeno je kako je na prošlogodišnjem javnom natječaju najboljim projektom proglašen rad zagrebačkih arhitektica Daniele Antolinc, Vesne Mravinac i Ajle Hrelje. Kad se počelo tvrditi kako je taj rad plagijat drugog arhitektonskog rješenja i kad ga nije prihvatiio ulagač Islamska zajednica, natječaj je poništen te je u dogovoru s Islamskom zajednicom u Rijeci dogovoreno da se bez ponovljena natječaja prihvati naknadno ponuđen rad Džamonje i dvojice arhitekata.

Centar s džamijom, restaurantom, školom, vrtićem i kulturnim centrom gradio bi se na Hostovu Bregu gdje je grad namjenski prodao Islamskoj zajednici 4000 četvornih metara zemljišta. Kupola Džamonjine džamije bila bi visoka 15 metara, minaret do 18 metara, a većina sadržaja nalazila bi se, zahvaljujući nagibu tla, u suterenskim prostorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U današnjoj raspravi nakon predstavljanja projekta predstavnici gradskih naselja u blizini područja namijenjena gradnji centra ponovno su se usprotivili gradnji. U netolerantnu tonu isticano je, među ostalim, kako će taj centar djelovati negativno na ´kulturu tamošnjih stanovnika´ te da će oni ´masovno prodavati kuće oko islamskog centra i iseliti se´. Predstavnici mjesnih odbora isticali su da ´nisu protiv centra, ali da ne žele da ondje bude smješten´.

Predstavnik Islamske zajednice u Rijeci Mirsad Srebrniković izrazio je zaprepaštenost ocjenama o iseljavanju stanovnika oko centra te ustvrdio kako nije upitan ni izgled ni način izgradnje centra, nego sam njegov sadržaj, pozivajući na snošljivost.

Javna se rasprava nastavlja, a o tom će projektu biti otvorena i izložba na kojoj građani mogu izraziti svoje ocjene.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara