Počela sezona uragana u SAD-u

Počela sezona uragana u SAD-u

TROPSKA oluja "Erin" s jakim kišnim padalinama u četvrtak prijepodne se kretala uzduž obale Teksaškog zaljeva, dok je prvi uragan na tom području "Dean" dosegao Atlantik, doznaje se iz američkog Nacionalnog centra za uragane.

Teksaške vlasti mobilizirale su snage Nacionalne garde i timove za spašavanje u vodi kako bi se pripremile za savladavanje posljedica koja će nastati nakon što "Erin" prođe obalom Teksaškog zaljeva.

Prognostičari predviđaju kako oluja "Erin" s vjetrovima brzine oko 60 km/h, do dolaska nad obalno područje neće postići uragansku snagu. Međutim, na obalnom području Teksasa očekuju se obilne kišne padaline i olujni valovi visine do jednog metra.

"Dean" pak, koji je od ponedjeljka i kategorije oluje s vjetrovima brzine veće od 200 km/h dosegao status uragana, trenutno se kreće područjem zapadnih Kariba, između Kube i meksičkog poluotoka Yucatan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednja petodnevna meteo prognoza kao i najnovije računalne simulacije ne ukazuju na mogućnost da "Dean" postane opasnost za područje Floride ili američke istočne obale, iako se zbog nepredvidivosti njegove putanje smatra kako bi početkom sljedećeg tjedna mogao doseći tople vode Meksičkog zaljeva.

Upozorenja na opasnost od udara uragana izdana su za otoke Dominica i St. Lucia, što znači da se na tim otocima očekuju uraganski udari u razdoblju od iduća 24 sata.

Praćenje kretanje uragana nastavlja se za otoke Martinique, Guadeloupe, Saba i St. Eustatius, što znači da se predviđa dolazak uraganskih vremenskih uvjeta na to područje u idućih 36 sati.

I.K.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara