Počele zatvorene konzultacije vijeća sigurnosti UN-a o Iraku

VIJEĆEsigurnosti Ujedinjenih naroda počelo je u ponedjeljak nešto prije 22 sata po srednjoeuropskom vremenu zatvorene konzultacije o Iraku, iza kojih ne bi trebalo uslijediti glasovanje.

Sjedinjene Države, Velika Britanija i Španjolska ranije su najavile da namjeravaju podnijeti prijedlog rezolucije u kojoj stoji da je ´Irak propustio posljednju šansu koja mu je ponuđena u rezoluciji 1441´ 8.studenoga prošle godine.

Francuska je pak u ponedjeljak, objavila memorandum, kojeg su supotpisale Rusija, Njemačka i poduprla Kina, u kojemu stoji da bi ´vojna opcija trebala biti posljednje sredstvo´.

Nije određeno trajanje konzultacija, pod predsjedništvom Njemačke, koja je u veljači preuzela rotirajuće predsjedništvo Vijeća sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako javlja agencija Associated Press, britanski veleposlanik Jeremy Greenstock službeno je, u ime SAD-a, Britanije i Španjolske, podnio prijedlog rezolucije Vijeću sigurnosti.

U prijedlogu ne stoje nikakvi rokovi, no američki i britanski dužnosnici dali su do znanja da očekuju kako će Vijeće sigurnosti glasovati do sredine ožujka.

U prijedlogu rezolucije stoji da je Irak propustio zadnju priliku da se razoruža na miran način te se stoga mora suočiti ´s ozbiljnim posljedicama´ kojima je VS zaprijetio u Rezoluciji 1441, jednoglasno usvojenoj 8. studenog.

Rezolucija također utvrđuje da je Vijeće više puta upozoravalo Irak da će se ´suočiti s ozbiljnim posljedicama kao rezultat kontinuiranog kršenja preuzetih obveza´ te konstatira da je iračko izvješće o oružju, podneseno 7. prosinca, puno lažnih izjava i propusta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara