Počeli 26. zagrebački književni razgovori

"Razine književne globalizacije" naziv je 26. zagrebačkih književnih razgovora koji su večeras svečano otvoreni u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu.

U središtu zanimanja dvadesetak sudionika iz zemlje i svijeta ovogodišnjih Književnih razgovora je jezik u globaliziranom svijetu.

Nazočne je pozdravio predsjednik Društva hrvatskih književnika, akademik Slavko Mihalić, a obratio im se i predsjednik Povjerenstva te manifestacije, akademik Ante Stamać, rekavši kako Zagrebački književni razgovori imaju dugu tradiciju i u proteklih gotovo tri desetljeća okupili su više od tisuću sudionika.

Nazočnima se obratio i Detlef Gojowy, gost iz Dresdena, ističući da je Zagreb, osim po Književnim razgovorima poznat i po vrlo uglednoj manifestaciji Muzičkom biennalu, na kojemu je gostovao više puta. Hrvatska, kazao je Gojowy, postaje sve aktualniji borac za slobodu kulture u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako su najavili organizatori - Društvo hrvatskih književnika i Hrvatsko društvo prevodilaca - Književni razgovori će raspraviti neke važne aspekte globalizacije, odnosno koliko globalizacija utječe na jezično oblikovanje današnjega svijeta, odnosno suvremene književnosti. Istaknuto je kako se jezični aspekti globalizacije najočitije manifestiraju u području javnog komuniciranja.

Dvadesetak sudionika ovogodišnjih Književnih razgovora razmatrat će i pitanje koliko književna djela još uvijek čuvaju vrijednosti pojedinca, naroda, društva. Razgovarat će i o suvremenoj književnosti, odnosno koliko se ona može izražavati svojim autohtonim, kreativnim mogućnostima u svijetu globalnih i specifičnih jezičnih tendencija, te koji su tradicionalni književni rodovi i vrste bliži autohtonim, a koji globalnim vrijednostima.

Književni razgovori odvijat će se u tri sekcije, a traju do 5. listopada. Sve sekcije održavat će se u Društvu hrvatskih književnika, a uključuju i Večer poezije, koja će se održati sutra navečer. Sudionici 26. Književnih razgovora na završetku manifestacije, u nedjelju, posjetit će Varaždin.

(Hina) ta mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara