Počeli Marulićevi dani

NA SCENI splitskog HNK večeras je otvoren Festival hrvatske drame i autorskog kazališta" Marulićevi dani" koji će pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture trajati do 29. travnja.

Festival je otvorila zamjenica ministra kulture Biserka Cvjetičanin kazavši uz ostalo da je ovaj festival utemeljen radi poticanja dramskog teksta i domaćeg stvaralaštva te da je postao najznačajniji kazališni festival u Hrvatskoj.

"Splitsko kazalište je zahvaljujući Marulićevim danima i Splitskom ljetu, odnosno umjetničkim dometima koji se već niz godina dosežu na ovim festivalima postalo jedno od najznačajnijih svjetskih kazališnih centara" kazala je Cvjetičanin.

Na otvaranju, večeras su uručene nagrade pobjednicima natječaja Ministarstva kulture "Marin Držić" za najbolji dramski tekst.

Prvu nagradu dobio je Milko Valent za dramski tekst "Ground Zero".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Druga nagrada pripala je Predragu Raosu za tekst "Zdravi razum" dok su treću nagradu ravnopravno podijelili Omer Rak za "Pupak usred svita" i Ivan Sajko za dramu "Misa za predizbornu šutnju, mrtvaca iza zida i kopita u grlu".

Nakon svečanog otvaranja i uručenja nagrada izvedena je prva predstava u službenoj konkurenciji. Riječ je o "Kraljevu" Miroslava Krleže u izvedbi HNK u Osijeku u režiji Vladimira Gerića.

Tijekom festivala bit će izvedeno ukupno 10 predstava osam hrvatskih teatara. Javno će se pročitati i tekst ovogodišnjeg dobitnika "Marina Držića" Milka Valenta "Ground Zero", a bit će promovirane i dvije knjige o kazalištu. Na kraju svake festivalske večeri organizirani su razgovori o viđenim predstavama koje ove godine vode teatrolozi Darko Lukić i Tatjana Gašparović.

(Hina) merc vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara