Počeli razgovori predstavnika Moqtade al-Sadra i ajatolaha al-Sistanija; ubijene 74 osobe, 376 ranjenih

PREDSTAVNICI velikog ajatolaha Alija alSistanija i radikalnog šijitskog vođe Moqtade alSadra počeli su u četvrtak razgovore kojih je svrha "izbjeći uništenje svetoga grada Najafa", izjavio je Sistanijev glasnogovornik Hamed Khaffaf.

"Stupili smo u kontakt s Moqtadom Sadrom. Čekamo nadolazeće sate u nadi da ćemo uspjeti izbjeći uništenje grada", rekao je novinarima Khaffaf.

I Sadr i Sistani pozvali su svoje sljedbenike da krenu pješice u Najaf, a u međuvremenu je ajatolah Sistani rekao svojim sljedbenicima da čekaju na rubovima grada dok ne budu poznati rezultati pregovora.

No pristaše Sadra pokušali su u dva navrata silom ući Najaf, ušavši u sukob s iračkom Nacionalnom gardom, što je rezultiralo brojnim žrtvama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sistani je, nakon trotjednog boravka u Londonu iz zdravstvenih razloga, u Najaf stigao samo dan poslije povratka kako bi pokušao okončati krvave sukobe i vratiti mir.

Koliko je to nužno, pokazuju i najnoviji podaci o žrtvama napada u obližnjoj Kufi i sukoba na prilazima Najafu. Iračko ministarstvo zdravstva objavilo je da su u minobacačkim napadima na džamiju u Kufi i u krvavim sukobima na rubovima Najafa dosad poginule 74 osobe, a 376 ih je ranjeno.

"U bolnicu u Najafu stigla su su tijela 39 poginulih, a 255 ljudi je ranjeno, dok je u Kufi 25 mrtvih i 60 ranjenih", izjavio je jedan dužnosnik ministarstva. još dvije bolnice upućeno je ukupno 10 mrtvih i 61 ranjena osoba, dodao je.

"Ne možemo razlučiti koliko je osoba poginulo u granatiranju džamije, a koliko ih je ubijeno u sukobima", rekao je isti dužnosnik.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara