Počeli teći rokovi za izbor više od 6500 članova Vijeća nacionalnih manjina

OD DANAS su počeli teći rokovi za izbor više od 6500 članova vijeća nacionalnih manjina i predstavnika nacionalnih manjina u županijama, gradovima i općinama koje je Vlada raspisala za 18. svibnja.

Više od 300 tisuća pripadnika petnaest nacionalnih manjina u Hrvatskoj, na tim će izborima izabrati oko 6600 članova vijeća i 110 predstavnika u županijama, gradovima i općinama.

U Narodnim novinama objavljene su danas odluke Vlade o raspisivanju izbora za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina, odluka Ustavnog suda o imenovanju Državnog izbornog povjerenstva (DIP) na čelu s predsjednikom Vrhovnog suda Ivicom Crnićem i obvezne upute DIP-a o redoslijedu izbornih radnji i postupku kandidiranja.

Prema Ustavnom zakonu o nacionalnim manjinama vijeća nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i regionalne samouprave biraju pripadnici manjine koja sudjeluje s najmanje 1,5 posto u ukupnom stanovništvu županije, grada ili općine, odnosno ako ih ima više od 200 u gradovima i općinama, odnosno više od 500 u županijama.

Ta vijeća u županiji broje 25 članova, u gradu 15 i u općini 10 članova.

Vijeća se osnivaju s ciljem unapređivanja i zaštite položaja nacionalnih manjina, a istu funkciju imaju i manjinski predstavnici u jedinicama lokalne i regionalne samouprave.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sedamdesetak vijeća bit će izabrano u županijama, a najviše vijeća za 10 manjina bira se u Gradu Zagrebu. U četiri županije bira se vijeće samo jedne manjine, a u ostalima između dva i osam vijeća.

Različit broj vijeća bira se i u više od 140 gradova i više od 190 općina.

Članove vijeća, kao i predstavnike, biraju na mandat od četiri godine samo pripadnici određene manjine, a kandidate mogu predlagati samo udruge nacionalnih manjina ili određeni broj pripadnika nacionalne manjine.

Određena manjina svoga predstavnika može birati ako ima najmanje 100 pripadnika u županiji, gradu ili općini.

Prijedlozi kandidata za vijeća i predstavnike trebaju se dostaviti DIP-u, najkasnije do 28. travnja, izborna kampanja službeno bi počela 1. svibnja i trajala bi do 16. svibnja. Izborna šutnja počinje dan prije izbora i traje do 21 sat na dan izbora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara