Počelo iznošenje obrane u suđenju "međimurskoj zločinačkoj organizaciji"

Na suđenju trinaestorici optuženih za udruživanje u tzv. zločinačku organizaciju radi prebacivanja stranaca preko državne granice iz koristoljublja na čakovečkom Općinskom sudu počelo je danas iznošenje obrane.L

Na glavnoj raspravi obranu su iznijeli varaždinski odvjetnici Nada Lukavečki i Željko Pilipović, branitelji prvooptuženoga Dragutina Srneca (45), ugostitelja iz međimurskog sela Malog Mihaljevca. Lukavečki je ustvrdila da Državno odvjetništvo ničim nije dokazalo da je riječ o zločinačkoj organizaciji jer ona, kao najviši oblik organiziranog kriminala, pretpostavlja visoku povezanost, stegu, hijerarhiju, snažan ustroj, poslušnost i stalnu dostupnost, a ta obilježja nisu potvrđena, ustvrdila je.

Osvrnula se na činjenicu da je u preinačenoj optužnici broj osoba prebačen preko granice sa 900 smanjen na 600, a nepripadna imovinska korist s milijun njemačkih maraka na šesto tisuća maraka. Pitam se kamo je netragom ´nestalo´ 300 osoba i 400.000 maraka, rekla je Lukavečki.

Odvjetnik Pilipović istaknuo je da ´obrana ustraje na tvrdnji da nakon izmijenjenoga optužnog akta od 24. listopada 2002., a na temelju Zakona o USKOK-u, taj sud ne može biti stvarno nadležan za suđenje´. Istaknuo je da je po starim propisima za ilegalno prebacivanje stranaca preko granice iz koristoljublja bila predviđena zatvorska kazna do pet godina, a novim je propisima produžena na 10 godina. Smatramo da ni optužnica nije primjenjiva, a retroaktivna primjena zakonskih propisa u kaznenom pravu nije dopuštena, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ustvrdio je kako nije točno da se po prebačenom strancu ostvarivala zarada od tisuću maraka. To je konstrukcija proizašla iz iskaza zaštićenoga svjedoka br. 1, odnosno prikrivenoga istražitelja, koji je taj iznos čuo u kafiću od jednoga optuženika. Za obranu su to kavanska naklapanja, rekao je branitelj Pilipović.

Drži da nisu izvedeni materijalni dokazi nego samo personalni, koji počivaju na iskazu trećeoptuženoga Željka Flaca (33) iz Čakovca, zaštićenog svjedoka br. 1, odnosno, kako je rekao, ubačenog policijskog službenika poznatoga pod imenom Dinko, te svjedoka pokajnika Gorana Lipča (23) iz Belice. Zatražio je oslobađajuću presudu za prvooptuženoga.

I odvjetnik Miljenko Korušić, branitelj drugookrivljenoga Borisa Berislavića (47), taksista iz Zagreba, negirao je postojanje zločinačke organizacije koju bi navodno Berislavić ustrojio zajedno sa Srnecom.

Suđenje se nastavlja sutra iznošenjem obrane drugih optuženika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara