Počelo obilježavanje 150. obljetnice rođenja Nikole Tesle

SREDIŠNJA svečanost obilježavanja 150. obljetnice rođenja velikog znanstvenika i izumitelja Nikole Tesle počela je jutros u Teslinu rodnom mjestu Smiljanu pokraj Gospića.

Svečanosti, pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora koji je ovu godinu proglasio Godinom Nikole Tesle, nazočni su najviši predstavnici hrvatske državne vlasti - predsjednik države Stjepan Mesić, predsjednik Sabora Vladimir Šeks i premijer Ivo Sanader, članovi Vlade, te srbijanski predsjednik Boris Tadić i drugi uglednici.

Na svečanosti će biti otvoren novoizgrađeni multimedijski centar u kojemu će posjetitelji moći vidjeti dio Teslinih znanstvenih radova i patenata. Među njima je ispitna stanica kakvu je izgradio Tesla u Colorado Springu (SAD) s eksponatima vezanima uz početke njegova istraživačkog rada.

Tijekom priprema za središnju svečanost temeljito je preuređena Teslina rodna kuća u Smiljanu i u njoj je postavljen stalni interakivni postav s dokumentarnom građom o životu Nikole Tesle, replike i modeli njegovih izuma, reguliran je i potok Vagančića s brodićem na daljinsko upravljanje, te turbina i izumi koje je Tesla imao u zrelijim godinama života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preuređena je i pravoslavna crkva sv. Petra i Pavla u kojoj je kao pravoslavni svećenik službovao Teslin otac Milutin.

Danas je u toj crkvi služena liturgija u kojoj su sudjelovali visoki predstavnici Srpske pravoslavne crkve, mitropolit ljubljansko-zagrebački Jovan Pavlović, vladika gornjokarlovački Gerasim, episkop slavonski Sava, osječko-baranjski Lukijan i dalmatinski Fotije. Liturgiji je bio nazočan i gospićko-senjski biskup Mile Bogović.

U Smiljan je stiglo i nekoliko tisuća uzvanika i posjetitelja koji će biti na središnjoj svečanosti te razgledati tematski park i multimedijski centar.

U Smiljanu će biti otkriven spomenik Nikoli Tesli, rad akademskog kipara Mile Blaževića, a u Gospiću se otvara veleučilište koje će nosit ime tog velikog znanstvenika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara