Počelo otkrivanje golemih dugova: Ministar zdravlja objasnio lažno "pozitivno" poslovanje HZZO-a i bolnica

Foto: Sandra Šimunić/Cropix

MINISTAR zdravlja Rajko Ostojić je na današnjoj konferenciji za novinare upozorio na goleme dugove bolnica i HZZO-a koji su se pokušali prikriti produženim rokovima plaćanja.

"Dospjele obveze HZZO-a s produljenim rokovima plaćanja iznose 450 milijuna kuna, ali kad bi se poštivali stvarni rokovi plaćanja, taj bi dug bio 2,1 milijardu kuna, a dug bolnica čak 3,1 milijardu kuna", istaknuo je.

Također je najavio da će, zbog takve "dramatične situacije" u kojoj su obveze daleko veće od onih kakve su prikazane, umjesto najavljenog ukidanja tropostotnog zdravstvenog doprinosa za umirovljnike s mirovinama većim od 5.108 kuna u narednih nekoliko mjeseci pokušati smanjiti taj doprinos na jedan posto.

"Višak prihoda nad rashodima zapravo je igra s produženim rokovima plaćanja"

"Višak prihoda nad rashodima, koji se iskazuje u poslovnim knjigama HZZO-a i bolnica, zapravo je igra s produženim rokovima plaćanja, koji su za lijekove na recept produženi sa 120 na 180 dana, a za transplantacije, intenzivnu kardiologiju i skupe lijekove sa 30 na 90 dana", rekao je Ostojić.

"Državi je neophodan čist start i inzistirat ću na reviziji, ne zato da se gleda u prošlost, jer je premijer Milanović rekao da to nećemo raditi, ali zbog poštovanja prema građanima inzistirat ćemo na čistom startu cijelog proračuna, svih resora, uključujući Ministarstvo zdravlja", naglasio je.

Uskoro na dnevnom redu i izmjena zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji

Ministar je najavio i da će se, nakon imenovanja njegovih zamjenika, na dnevnom redu Vlade ubrzo naći izmjene zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, a nakon sastanka s predstavnicima hitne medicinske pomoći iz Osijeka, Splita i Zagreba, odlučit će i o tome treba li drugačije zakonski regulirati hitnu medicinsku pomoć.

Konferencija za novinare sazvana je povodom potpisivanja Memoranduma o suradnji hrvatskog Ministarstva zdravlja i Ministarstva zdravstva Federacije BiH u području zdravstva. Memorandum uključuje 12 točaka suradnje, među kojima ključno mjesto pripada transplantacijskom programu. Ostojić je istaknuo da se Hrvatska u posljednjih 12 godina, sa začelja transplantacijske medicine, popela u svjetski vrh te grane medicine. Do promjene je, kako kaže, došlo zahvaljujući reorganizaciji sustava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara