Počelo prvo suđenje gej osobama u Nigeriji, mogu dobiti do deset godina zatvora

Počelo prvo suđenje gej osobama u Nigeriji, mogu dobiti do deset godina zatvora
Screenshot: The Straits Times

DANAS je u Nigeriji započelo suđenje za 47 muškaraca zbog javnog pokazivanja ljubavnih osjećaja prema osobama istog spola, što je prekršaj zbog kojeg se u ovoj zemlji može dobiti kazna do deset godina zatvora, javlja The Guardian.

Uhićeni prošle godine u hotelu u siromašnom dijelu grada

Optuženi muškarci dio su skupine od 57 osoba koje je policija uhitila 2018. godine tijekom racije u jednom hotelu u siromašnom dijelu glavnog grada Lagosa. Na saslušanju koje se održalo prošlog mjeseca svi optuženi su izjavili da su nevini. Sudi im se po zakonu koji je stupio na snagu prije pet godina, a njime se brane istospolni brakovi i istospolni seksualni odnosi.

Xeenarh Mohammed, izvršni direktor Inicijative za jednaka prava, rekao je kako se ovaj zakon u prošlosti koristio za uznemiravanje i ucjenjivanje gej osoba, no nije bilo osuda.

“Ljude su prije zatvarali, i muškarce i žene, tijekom različitih okupljanja, no nikad nisu išli na suđenja”, rekao je Mohammed.

Uhićeni tvrde da su bili na rođendanskoj zabavi

Policija sada tvrdi da je muškarce optužene u Nigeriji uhitila dok su ulazili u gej klub. No oni tvrde da su bili na rođendanskoj zabavi. Zakon o zabrani istospolnih brakova, koji brani gej odnose te potiče netrpeljivost prema seksualnim manjinama u nigerijskom društvu, potpisao je u siječnju 2014. godine tadašnji predsjednik Goodluck Jonathan. Zakon je izazvao međunarodno negodovanje te su ga osudile globalne organizacije za ljudska prava i zapadne vlade. 

“Policajci će te zaustaviti i potom uhititi, iznuditi novac i zvati te pogrdnim imenima”, ispričao je Smart Joel (25), jedan od optuženika tijekom prošlomjesečnog saslušanja. Svi su pušteni uz jamčevinu od 1048 funti, što je za tamošnje prilike pozamašna svota.

Tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana održava se ročište na kojem će tužitelji iznijeti slučaj. Predviđa se da će suđenje trajati nekoliko mjeseci.

U Nigeriji postoji visok stupanj homofobije, ali se smanjuje

Istraživanja pokazuju da u Nigeriji oduvijek postoji visok stupanj homofobije, no u posljednje vrijeme dolazi do prihvaćanja gej osoba.

Inače, homoseksualnost je ilegalna u gotovo svim afričkim državama. A u nekima od njih, gej osobe mogu završiti u doživotnom zatvoru ili biti osuđeni na smrt.

No, ovog je lipnja sud u Botswani, koja se smatra jednom od najnaprednijih afričkih zemalja, donio presudu o tome da zakoni protiv istospolnih seksualnih odnosa nisu ustavni i trebaju biti povučeni. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara