Počelo suđenje Antunu Novaliću

NA OSJEČKOM Županijskom sudu danas je počelo suđenje osječkom poduzetniku Antunu Novaliću, optuženu za kažnjiva djela zlouporabe položaja i ovlasti te pribavljanje protupravne imovinske koristi pri ugovaranju prijelaza igrača Nogometnog kluba "Osijeka" u druge klubove.

Novalić je optužen da je kao predsjednik NK "Osijeka" od 1996. do 2001. protuzakonito ugovorio transfere nogometaša toga kluba Igora Pamića, Tončija Žilića, Petra Krpana, Jurice Vranješa i Marka Babića u inozemne klubove te kako je nalozima da se novac od prijelaza igrača doznači na njegov osobni račun ostvario protupravnu imovinsku korist od 64 milijuna kuna.

Novalić je na današnjoj raspravi izjavio da se ne osjeća krivim ni za jednu od četiriju točaka optužnice, a iznoseći svoju obranu ustvrdio je kako, s obzirom na svoja ulaganja i ulaganja njegovih poduzeća u klub, nije uzeo ništa što mu ne pripada te da je za sklapanje ugovora o transferu igrača, osim zakonskih ovlasti po Zakonu o udrugama građana, imao ovlaštenje tadašnjeg direktora kluba Milana Španjića.

Izjavio je kako za "najveći dio njegovih ulaganja u klub postoji dokumentacija", a da za dio novca nema dokumentacije, objasnivši kako "u svakom klubu postoji tzv. crni fond, o kojem se ne vodi financijsko knjigovodstvo", te da za taj dio ulaganja ima svjedoke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Novalić je na početku glavne rasprave izjavio kako je "slaba imovnog stanja", a iznoseći obranu optužio je Županijsko državno odvjetništvo da "funkcionira kao privatno poduzeće", zbog čega ga je predsjednik Sudskog vijeća opomenuo, a zatim je kazao kako ne želi odgovarati na pitanja zastupnika optužbe dok se ne saslušaju svjedoci.

Sudsko vijeće nije prihvatilo prijedlog obrane da se protiv optuženika odmah obustavi sudski postupak jer se, smatra obrana, izmjenama Kaznenog zakona djelo za koje je optužen Novalić više ne smatra kažnjivim djelom. Odbijen je i prijedlog obrane o ukidanju pritvora optuženiku, u kojem se nalazi od svibnja ove godine, s obrazloženjem da za pritvor i ostaju isti razlozi koji su utvrđeni kad su određivani.

Sudsko vijeće odlučilo je da se na idućoj glavnoj raspravi kao svjedoci saslušaju nogometaši Pamić, Žilić, Krpan, Vranješ i Babić te, među inima, sadašnji i bivši čelnici NK "Osijeka" Milan Španjić, Tihomir Maršić, Vladimir Bučević i Branko Karačić.

Nova glavna rasprava zakazana je za 17., 18. i 19. prosinca.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara