Počelo suđenje bivšem izraelskom premijeru

Tekst: J.D.
Foto: AFP


EHUD OLMERT danas je postao prvi bivši izraelski premijer koji je izašao pred sud zbog kaznenog djela. Današnji početak suđenja uvelike je bio proceduralan, pravo suđenje će se nastaviti u veljači iduće godine, a moglo bi trajati mjesecima.

Olmert je optužen za prevarantsko primanje dobara, lažnu registraciju korporativnih dokumenata, prevaru, povredu povjerenja, te izbjegavanje poreza. Sve zajedno se radi o četiri velike afere u kojima je navodno sudjelovao bivši izraelski premijer.

Suđenje u veljači iduće godine

Olmertovi odvjetnici htjeli su odgoditi službeni početak suđenja za travanj iduće godine, a sud je odlučio postupiti kompromisno, pa je kao datum za nastavak suđenja naveo 22. veljače. Olmertovi odvjetnici ne priznaju da odugovlače, nego tvrde da im je vrijeme potrebno kako bi proučili sav materijal i ispitali sve svjedoke. Istini za volju, broj svjedoka je zaista velik. Čak 280 njih navedeno je na listi predanoj sudu.

Sud će u međuvremenu provesti dvije sjednice, jednu u studenom, na kojoj će biti predstavljen materijal za slučaj, i drugu u prosincu, na kojoj će se Olmert morati izjasniti.

Olmert je prije ulaska u sudnicu rekao novinarima kako je bio izložen "gotovo neljudskim uvjetima u zadnje tri godine, u kojima ga se klevetalo i podvrgavalo ispitivanju", te dodao i kako je platio visoku cijenu zbog optužbi, jer se morao odreći mjesta premijera.

Smije se ideji odlaska u zatvor

"Nevin sam. Gledam neke od svojih kolega, svojih bivših kolega iz zapadnih europskih zemalja. I oni su bili optuženi za slične stvari i na kraju se ništa nije dogodilo. Apsolutno sam siguran da će to biti ishod i ovog slučaja", rekao je Olmert u intervjuu za BBC. Dodao je i kako se "smije" ideji o tome da bi mogao završiti u zatvoru.

Optužbe za korupciju Olmerta prate tijekom gotovo cijele njegove 30-godišnje karijere u politici, koja je uključivala dug boravak na mjestu gradonačelnika Jeruzalema i nekoliko mjesta u vladi. No, ovo je prvi put da je optužen na nekom sudu.

Najteže optužbe dolaze od strane Moshea Talanskog, američkog biznismena židovskog porijekla, koji je još prošle godine posvjedočio kako je Olmert od njega uzimao na stotine tisuća dolara. Talansky je Olmerta opisao kao tipičnog pohlepnog političara koji voli cigare, putovanje luksuznim sredstvima i skupe hotele. To je svjedočenje okrenulo javno mnijenje od Olmerta, i uvelike utjecalo na njegovo povlačenje s premijerske pozicije, ali i poraz njegove stranke Kadime na izborima.

Pravosudni skandali

Ovo je samo jedan od pravosudnih skandala koji u zadnje vrijeme potresaju Izrael. U lipnju je Olmertov bivši ministar financija osuđen na pet godina zatvora zbog pronevjere, a još jedan član njegove vlade osuđen je na četverogodišnju zatvorsku kaznu zbog uzimanja mita. Bivši izraelski predsjednik Moshe Katsav na sudu je zbog optužbi za silovanje i seksualno zlostavljanje zaposlenica.

Olmert je postao premijer u siječnju 2006., nakon što je njegov prethodnik Ariel Sharon doživio teški moždani udar. Uspio je povesti Kadimu, stranku koja se nedugo prije toga odmetnula od desničarskog Likuda, do pobjede na parlamentarnim izborima.

Puno pričao, malo napravio

Tijekom svoje premijerske karijere imao je velike planove i pričao je kako puno toga želi napraviti, ali jedini pravi rezultat bio je početak pregovora s Palestincima oko formiranja palestinske države. Tim naporima nisu pomogle dvije njegove vojne odluke. 2006. je ušao u sukob s libanonskim Hezbollahom, ali se povukao upravo u vrijeme da Hezbollah stigne proglasiti pobjedu, a krajem 2008. godine pokrenuo je operaciju protiv Hamasa u Pojasu Gaze, koja je ispala vojna, humanitarna i diplomatska katastrofa.

Početkom 2009. Kadima je izgubila na izborima od Likuda, a Olmert se povukao iz politike. Spekuliralo se da planira povratak, ali sudski proces će mu vrlo vjerojatno okončati karijeru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara