Počelo suđenje Marokancu optuženom za terorizam

PRED sudom u Hamburgu je uz pojačane mjere sigurnosti započeo drugi proces u Njemačkoj vezan uz terorističke napade na Sjedinjene Američke Države 11. rujna 2001.

Državno odvjetništvo optužuje tridesetogodišnjeg Marokanca Abdelghanija Mzoudija za suučesništvo u ubojstvu u najmanje 3.066 osoba te pripadnost terorističkoj organizaciji. Državni odvjetnik Matthias Kraus je nakon što se optuženik predstavio započeo s čitanjem optužbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mzoudija se tereti da je kao član tzv. Hamburške skupine koju je vodio Mohammed Atta, jedan od pilota zrakoplova koji su udarili u World Trade Center, aktivno sudjelovao u pripremi terorističkih napada. Mzoudi je, prema saznanjima odvjetništva, nekoliko puta boravio u logorima Al Qaide u Afganistanu gdje se zajedno s pilotima samoubojicama susreo s Osamom Bin Ladenom. Mzoudi je kasnije, kako nadalje stoji u optužnici, u Hamburgu logistički pomagao pripremi napada.

Kao dotužitelj u procesu se pojavljuje i rodbina poginulih prilikom napada na WTC. Mzoudijev odvjetnik je najavio da će se njegov klijent braniti šutnjom. Proces bi trebao okončati početkom sljedeće godine a Mzoudiju prijeti maksimalna zatvorska kazna u trajanju od 15 godina.

U prvom procesu vezanim uz napade na SAD je Marokanac Mohammed el Muttasadeq u veljači ove godine zbog istih optužbi kao i Mzoudi osuđen na 15 godina zatvora.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara