Počelo suđenje nacističkom ratnom zločincu u Muenchenu

BIVŠEM nacističkom zapovjedniku Ladislavu Niznanskom (86) u četvrtak je počelo suđenje pred sudom u Muenchenu za masakr 164 civila u Slovačkoj 1945. godine.

Optuženi će odgovarati za 20 ubojstava koja je sam počinio i 144 kolektivna ubojstva izvedena u selima Ostri Grun, Klak i Ksina u siječnju i veljači 1945. godine.

Ladislav Niznanski bio je jedan od zapovjednika specijalne postrojbe "Edelweiss", zadužene za borbu protiv partizana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Stanovnici sela Ostri Grun - 62 osobe među kojima su 23 žene i 15 djece - 21. siječnja 1945. godine su opkoljeni, zatim odvedeni u manjim skupinama u jednu kuću gdje su streljani. Prema optužnici, Nazinski je sam ubio 20 osoba iz svog pištolja.

Nakon rata pobjegao je iz Slovačke i nastanio se u Njemačkoj. Radio je do 1983. godine za radio postaju "Radio Free Europe". Njemački je državljanin postao 1996. godine.

Istraga je protiv njega pokrenuta u Muenchenu 1965. godine, ali je 20 godina bila suspendirana jer dokazi nisu isporučeni njemačkom pravosuđu zbog hladnog rata.

Godine 1962. godine Niznanski je osuđen na smrtnu kaznu u odsutnosti na suđenju u bivšoj Čehoslovačkoj. Uhićen je početkom ove godine u Muenchenu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara