Počelo suđenje Naseru Oriću pred ICTY-jem

SUĐENJE ratnom zapovjedniku obrane Srebrenice Naseru Oriću, optuženom za ratne zločine protiv srpskih civila u BiH, počelo je u srijedu pred Haškim sudom (ICTY) uvodnom riječi tužiteljstva.

Orić (36) je optužen po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti u šest točaka za kršenje ratnog prava i običaja, zbog zločina koje su počinile snage Armije BiH iz Srebrenice u napadima na pedesetak srpskih sela u široj okolici tog grada 1992. i 1993. Uhitile su ga snage SFOR-a u Tuzli u travnju 2003. a na prvom pojavljivanju pred sucima izjasnio se da se ne osjeća krivim za optužbe koje mu se stavljaju na teret.

"Optuženi je imao efektivnu kontrolu nad svojim podređenima i zato je kazneno odgovoran", ustvrdilo je tužiteljstvo.

Tužitelj Jan Wubben rekao je da je Orić bio "ratni gospodar" Srebrenice od početka sukoba u BiH te da je "znao za premlaćivanja (srpskih zarobljenika), ali ih je tolerirao". Pod Orićevim zapovjedništvom muslimanski su vojnici mučili i ubijali Srbe, istaknuo je.

"On nije poštivao ratno pravo i običaje kada su njegovi vojnici palili i pljačkali sela... ili činili zločine protiv bosanskih Srba".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužiteljstvo je sredinom rujna predložilo izmjenu optužnice koju je vijeće odobrilo 28. rujna uz suglasnost obrane.

Tužiteljstvo je u optužnici izmijenilo karakter oružanog sukoba kod Srebrenice, mijenjajući navod o postojanju "međunarodnog oružanog sukoba i djelomične okupacije" navodom o "postojanju oružanog sukoba". Također je iz optužnice izbacilo sve činjenične navode vezane uz napade na jedno selo u okolici Srebrenice.

Optužba i obrana u svojim dokaznim postupcima trebali bi izvesti po 60 svjedoka, a očekuje se da će suđenje trajati oko godinu dana.

Riječ je o drugom suđenju bošnjačkim optuženicima pred ICTY-jem nakon procesa zapovjednicima 3. korpusa Armije BiH Enveru Hađihasanoviću i Amiru Kuburi u kojem je u srpnju završen prvi dio glavne rasprave, dokazni postupak optužbe.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara