Počelo suđenje Nizozemcu optuženom za genocid u Iraku

SUD U Den Haagu pokrenuo je u ponedjeljak suđenje protiv nizozemskog poslovnog čovjeka Fransa van Anraata (63) koji je optužen za sudioništvo u genocidu jer je 1984. godine vojsku Sadama Huseina opskrbljivao s kemikalijama koje su korištene u masakru Kurda u Halabji 1988. godine.

"Van Anraat, bivši poslovni čovjek, optužen je za ratne zločine i genocid jer je Sadamu Huseinu isporučivao kemijske proizvode potrebne za proizvodnju kemijskog oružja", izjavio je nizozemski tužitelj zadužen za ratne zločine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Frans van Anraat (63) optužen je da je s nekoliko tisuća tona kemijskih agenata otrovnog plina opskrbio Sadamovu vojsku u ratu s Iranom (od 1980. do 1988.) i protiv kurdskog stanovništva u Iraku među kojima i za napad na Halabju 1988. godine.

Tužitelj Fred Teeven je kazao kako je Van Anraat nastavio opskrbljivati iračku vojsku kemikalijama i nakon napada na Halabju u kojem je poginulo 5.000 ljudi prije 17 godina.

Obrana pak tvrdi da Van Anraat nije znao što Irak namjerava učiniti s materijalima koje mu je omogućio te da je prestao s isporukom nakon napada u Halabji. Njegovi odvjetnici ističu kako ne postoje dokazi koji bi povezali materijal kojeg je isporučivao Van Anraat i kemijskog oružja kojeg je koristio Irak.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara