Počelo suđenje Nizozemcu optuženom za genocid u Iraku

SUD U Den Haagu pokrenuo je u ponedjeljak suđenje protiv nizozemskog poslovnog čovjeka Fransa van Anraata (63) koji je optužen za sudioništvo u genocidu jer je 1984. godine vojsku Sadama Huseina opskrbljivao s kemikalijama koje su korištene u masakru Kurda u Halabji 1988. godine.

"Van Anraat, bivši poslovni čovjek, optužen je za ratne zločine i genocid jer je Sadamu Huseinu isporučivao kemijske proizvode potrebne za proizvodnju kemijskog oružja", izjavio je nizozemski tužitelj zadužen za ratne zločine.

Frans van Anraat (63) optužen je da je s nekoliko tisuća tona kemijskih agenata otrovnog plina opskrbio Sadamovu vojsku u ratu s Iranom (od 1980. do 1988.) i protiv kurdskog stanovništva u Iraku među kojima i za napad na Halabju 1988. godine.

Tužitelj Fred Teeven je kazao kako je Van Anraat nastavio opskrbljivati iračku vojsku kemikalijama i nakon napada na Halabju u kojem je poginulo 5.000 ljudi prije 17 godina.

Obrana pak tvrdi da Van Anraat nije znao što Irak namjerava učiniti s materijalima koje mu je omogućio te da je prestao s isporukom nakon napada u Halabji. Njegovi odvjetnici ističu kako ne postoje dokazi koji bi povezali materijal kojeg je isporučivao Van Anraat i kemijskog oružja kojeg je koristio Irak.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara