Počelo suđenje novinaru Dragi Pilselu

Počelo suđenje novinaru Dragi Pilselu
NA OSJEČKOM Općinskom sudu danas je počelo suđenje novinaru i kolumnistu Novoga lista Dragi Pilselu temeljem privatne tužbe za kazneno djelo uvrede koju je protiv njega podnijelo tridesetak članova osječke HDVIDR-e.

Pilsela se tuži zbog izraza u prošlogodišnjoj kolumni Novoga lista napisanoj u povodu blokade tiskare u kojoj se tiska list "Osječki dom", a koji je najavio i objavio popis ratnih vojnih invalida toga područja. Članovi HVIDR-e blokirali su tiskaru nekoliko dana, a nekoliko primjeraka "Osječkoga doma" je spaljeno na prosvjedu, pa je Pilsel u svojoj kolumni uz ostalo napisao da je blokadu organizirala "skupina fašističkih vandala iz HVIDR-e" te da HVIDR-a "prakticira fašizam".

Pilsel je kazao kako se ne osjeća krivim te da bi i danas napisao iste riječi. Rekao je da su se one odnosile samo na članove HVIDR-e koji su sudjelovali u, kako je rekao, nezakonitom i protuustavnom sprječavanju distribucije novina, ali ne i na cijelu HVIDR-u.

"Smatrao sam da kao novinar imam profesionalnu obvezu i građansku dužnost braniti čl. 38. Ustava koji jamči slobodu mišljenja i izražavanja misli", rekao je Pilsel. Dodao je kako nije rekao da su članovi HVIDR-e fašisti, već je postupak onih koji su provodili blokadu tiskare ocijenio vandalskim i fašističkim.

Pilselov je iskaz često bio prekidan njegovim raspravama i sporenjima njegove odvjetnice Dafinke Večerine sa zastupnikom optužbe Draževnom Matijevćem te dobacivanjima desetak članova HVIDR-e koji su nazočili suđenju. Stoga je sudac Krešimir Tvrtković nekoliko puta pozivao na red i upozoravao da će izgrednike udaljiti iz sudnice, ali to nije učinio.

Nakon što je optužba Pilselu postavila 12 pitanja, ispitivanju svoga branjenika pristupila je odvjetnica Večerina. Međutim, nakon što je sudac njezino prvo pitanje ocijenio nebitnim za meritum stvari i proceduralno neispravnim, Večerina je izrazila prosvjed zbog "pristranog suđenja" i odustala od daljnjeg postavljanja pitanja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izjavi novinarima nakon rasprave Pilsel je ponašanje suca Tvrtkovića ocijenio "nekorektnim", ustvrdivši da je atmosfera u sudnici bila "napeta" i da ga je na trenutke podsjetila na splitsko suđenje za ratne zločine u Lori.

Predsjednik osječko-baranjske HVIDR-e Hrvoje Kurtović izjavio je novinarima kako vjeruje u hrvatsko pravosuđe te da je članove HVIDR-e najviše povrijedio Pilselov izraz "skupina fašističkih vandala".

"Mi jesmo nacionalisti, ali nismo fašisti i nemamo nikakvih dodirnih točaka s fašizmom", rekao je Kurtović.

Nova glavna rasprava zakazana je za 8. srpnja kada će se saslušati svi privatni tužitelji.

(Hina) ivuč ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara